Εξελίξεις στο ζήτημα της δημιουργίας μόνιμης Αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Πολωνία

 Είναι «πολύ πιθανό» ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak.

Σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVP, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν σε «προχωρημένο» επίπεδο.

Αλλά ο Błaszczak αρνήθηκε να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι βάσεις.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Ο Błaszczak είπε στο παρελθόν ότι μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, θα παρείχαν μια επιπλέον εγγύηση ασφάλειας για την Πολωνία και ότι η χώρα ήταν έτοιμη να καλύψει ένα μέρος των σχετικών εξόδων.

Ο Πάουελ Σόλοχ, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας του Πολωνού Προέδρου (BBN), δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Πολωνία επιθυμεί να γίνει ο «κόμβος της παρουσίας Αμερικανών στρατευμάτων στην Ευρώπη».

Οι ηγέτες από τα κράτη της Βαλτικής χαιρέτισαν την ιδέα της δημιουργίας μόνιμης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Πολωνία, ανέφερε η Πολωνική Ραδιοφωνία.

Εν μέσω αυξημένων φόβων για τη ρωσική επιθετικότητα μετά την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, το ΝΑΤΟ αποφάσισε στη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας τον Ιούλιο του 2016 να αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα σε Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.

Πηγή: IAR