Έκτακτη είδηση: Τηλεφωνική συνομιλία Τσαβούσογλου – Πομπέο

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες, ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του κ. Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού ιστοτόπου Milliyet.

Την τελευταία περίοδο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες και διαρκώς επιδεινώνονται, λόγω της πιθανής απόκτησης των συστημάτων S-400 από την Τουρκία, της απειλής των ΗΠΑ για μη παράδοση των F-35, των διαφωνιών τους αναφορικά με τη συριακή κρίση αλλά και της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την κατηγορία της τρομοκρατίας και κατασκοπείας.

Πριν από λίγες μέρες, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς, συγκεκριμένα στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σάιλου και στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ, εξαιτίας της υπόθεσης Μπράνσον. Από την πλευρά της, η Άγκυρα απάντησε με νέες κυρώσεις, την ίδια στιγμή που η τουρκική οικονομία δέχεται σοβαρά πλήγματα, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα (6/8/2018) και το κόστος δανεισμού του τουρκικού κράτους να εκτοξεύεται.

Τέλος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στις 9 Αυγούστου και θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για τη συνεχιζόμενη κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Πηγή: Milliyet