Έκτακτο: «Λύγισε» ο Ερντογάν και απελευθέρωσε τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον – ΦΩΤΟ

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα στο επίκεντρο της διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από ακρόαση στις 12 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας βασικοί μάρτυρες κατέθεσαν και η ποινική δίωξη έχασε υποστήριξη.

Η τέταρτη ακρόαση εναντίον του Μπράνσον ξεκίνησε στις 10:40 π.μ. σε ένα σύμπλεγμα φυλακών στην περιοχή Aliağa της παραλιακής πόλης της Σμύρνης και έληξε στις 4:28 μ.μ. με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός πάστορας κατηγορήθηκε για τρομοκρατικές επιθέσεις και κατασκοπεία, αντιμετωπίζοντας 35 χρόνια φυλάκισης. Μετά από μια περιστασιακή ακρόαση, το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον σε τρία χρόνια και ένα μήνα στη φυλακή για βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αποφάνθηκε για την απελευθέρωσή του από εκκρεμείς διαδικασίες κατ ‘οίκον συλλήψεως.

Η απόφαση ήταν εν μέρει σύμφωνη με την τελική υπόθεση της εισαγγελίας, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να άρει τα «προληπτικά δικαστικά μέτρα» ζητώντας παράλληλα μια ποινή 10 ετών.

Η εμφάνιση βασικών μαρτύρων θεωρήθηκε επίσης ως έκπληξη από ορισμένους παρατηρητές, όπως η σχετικά μαλακή στάση της δίωξης. Στο πρώτο μέρος της ακρόασης που έλαβε χώρα μέχρι το διάλειμμα το μεσημέρι, κατέθεσαν τρεις μάρτυρες της εισαγγελίας, καθώς και ένας μάρτυρας υπεράσπισης.

Ένας από τους μάρτυρες, δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ πριν ότι τα μέλη του παράνομου PKK είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο που ανήκε σε φίλο του Μπράνσον και στη συνέχεια απεστάλησαν στη Συρία για να πολεμήσουν.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος ήταν άγνωστος, δήλωσε ότι δεν είχε δει ποτέ τα μέλη τα οποία οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν ως FETÖ στην οικία του Μπράνσον. Είπε ότι τον είχε ακούσει μόνο ως φήμη.

Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος άγνωστος μάρτυρας παραιτήθηκε από τον ισχυρισμό του ότι ένα συριακό μέλος της εκκλησίας του Μπράνσον έφτιαχνε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αναστέλλοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του στο κατηγορητήριο, ο μάρτυρας δήλωσε ότι είναι εθνικιστής και βλέπει όλους τους Σύριους ως τρομοκράτες. Ο πάστορας επανέλαβε την αθωότητά του στην τελευταία ακρόαση, ζητώντας από το δικαστήριο να τον απαλλάξει.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του πάστορα είχαν ενταθεί πριν από τις εκλογές του Κογκρέσου το Νοέμβριο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την απελευθέρωση άλλων κρατουμένων Αμερικανών πολιτών, μαζί με δύο προξενικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ προχώρησε σε δήλωση με ανάρτησή του στο Twitter :


Πηγή: Hurriyet