«Εκτελέστηκε» με 2 σφαίρες ο Ουκρανός ακροδεξιός ηγέτης Μουζίτσκο

Ο περιβόητος Ουκρανός ακροδεξιός ηγέτης Αλεξάντρ Μουζίτσκο γνωστός και ως Σασκο Μπιλι, φέρεται να δολοφονήθηκε στη δυτική Ουκρανία, όπου συντονίζει τις δράσεις των τοπικών ομάδων που ανήκουν στο εθνικιστικό κίνημα, Δεξιός Τομέας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα rt.com

Ο Μουζίτσκο σκοτώθηκε στο Ρόβνο της δυτικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ουκρανικά MME

Ενας Ουκρανός βουλευτής ο Αλεξαντερ Ντονι (Aleksandr Doniy), ήταν μεταξύ των πρώτων που έγραψαν για το θάνατο του Μουζίτσκο

«Δυο αυτοκίνητα του έκοψαν τον δρόμο καθως οδηγούσε. Τον έσυραν έξω απο το αυτοκίνητο του και τον έβαλαν σε ένα από τα αλλα δυο αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, τον πέταξαν στο έδαφος με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του και τον πυροβόλησαν δυο φορές στην καρδιά. Έγραψε ο Ντονι στο Facebook .

Ωστόσο όπως αναφέρει η rt.com υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πέθανε ο Μουζιτσκο. Για παραδειγμα μια ιστοσελίδα αναφέρει οτι σύμφωνα με μάρτυρες σκοτώθηκε από άγνωστους ενόπλους σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα καφέ . Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης οτι βρέθηκαν αρκετές σφαίρες στο καφέ και η αστυνομία ερευνά το περιστατικό.

Ο ακτιβιστής του Δεξιού Τομέα Γιαροσλαβ Γκρανιτνυ δήλωσε οτι είδε το νεκρό του σώμα και ήταν σίγουρος ότι ήταν ο Μουζιτσκο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πέντε άτομα απήχθησαν από αυτούς που σκότωσαν τον ακροδεξιό ηγέτη εκ τον οποίων 3 ηταν μέλη του ‘Δεξιού Τομέα’ και δύο πολίτες.

Ο ίδιος ο Μουζιτσκο ειχε δηλώσει ότι πίστευε ότι κάποιος θα τον σκοτωνε. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο YouTube , είπε ότι η ηγεσία «στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας πηρε μια απόφαση είτε να με εξαφανίσει ή να με συλλάβει και να με παραδώσει στη Ρωσία, και μετα να τα ρίξει όλα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες .»

Ο Μουζίτσκο έγινε γνωστός για το ριζοσπαστισμό του, τις επιθέσεις του σε τοπικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στο Κίεβο, και την άρνηση του να ‘παραδώσει τα όπλα’ μετά την επιβολή των νέων αρχών.

Η Ερευνητική Επιτροπή, της Ρωσίας ξεκίνησε μια ποινική υπόθεση εναντίον του Μουζίτσκο στις αρχές Μαρτίου. Ο Ουκρανός κατηγορούνταν για το βασανισμό και τη δολοφονία τουλάχιστον 20 Ρώσων στρατιωτών, κατα την διάρκεια της συνεργασίας του με Τσετσένους μαχητές.
Με το όνομα Σασκο Μπιλι, πήρε ενεργό μέρος στον Πρώτο Πόλεμο της Τσετσενίας το 1994-1995, όταν ήταν επικεφαλής μιας ομάδας Ουκρανών εθνικιστών που αγωνίζονταν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Μουζίτσκο ήρθε στο προσκήνιο από τις ρωσικές αρχές, μετά από μια σειρά σκανδάλων στην Ουκρανία, όταν ο εθνικιστής ηγέτης επιτέθηκε σε ένα τοπικό εισαγγελέα, απειλώντας τις τοπικές αρχές με ένα AK-47 και ξεφωνίζοντας αντισημιτικές δηλώσεις.

rt.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ένταλμα σύλληψης εναντίον του ηγέτη της ουκρανικής ακροδεξιάς

Βίντεο: Η «επανάσταση» των νεοναζί στην Ουκρανία και ο κίνδυνος για τους Έλληνες

Ουκρανια: Ισραηλινοί των Ειδικών Δυνάμεων υπό τις διαταγές νεοναζί