Εκτεταμένη Ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους δοκιμαζόμενους Σύριους

Η ΕΕ με τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός αρωγός στην περιοχή της Συρίας, με πάνω από 2.800.000.000 € να έχουν πιστωθεί συνολικά για την κάλυψη ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών αναγκών. Οι δύο σημαντικότερες συνεισφορές προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 120 εκ. € και τη Γερμανία με 80 εκ. €. Το ποσό των 2.8 δισ. € περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 615 εκ. € που προέρχονται από τον προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον της ανθρωπιστικής βοήθειας, περίπου 700 εκατ. € έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΕ, μέσω άλλων μη ανθρωπιστικών μέσων (π.χ. για την εκπαίδευση, την υποστήριξη στις κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες), ποσό που περιλαμβάνει επιπλέον € 65,000,000 από τον προϋπολογισμό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, μέσω της ενεργοποίησης της μηχανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, έχει παρασχεθεί βοήθεια σε είδος στην Τουρκία και την Ιορδανία, χώρες υποδοχής Σύριων προσφύγων.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία αυξήθηκε περισσότερο από τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2013, και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 2,7 εκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Η συνεχής εισροή Σύρων προσφύγων επιφέρει πιέσεις στις κοινότητες υποδοχής των όμορων χωρών και τροφοδοτεί εντάσεις σε ορισμένες περιοχές. Οι χώρες που συνορεύουν με τη Συρία έχουν αγγίξει ένα οριακό σημείο κορεσμού, ιδιαίτερα ο Λίβανος, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύριοι. Οι γειτονικές χώρες επομένως, έχει κριθεί ότι χρειάζονται επειγόντως στήριξη για να μπορέσουν να συνεχίσουν να κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοχετεύεται μέσω εξουσιοδοτημένων διεθνών οργανισμών και οργανώσεων. Η βοήθεια παρέχεται σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με άλλους διεθνείς οργανισμούς με βασικότερους εταίρους τα Ηνωμένα Έθνη και την Ερυθρά Ημισέληνο. Όμως διαπιστώνεται μια σειρά προβλημάτων στην διαδικασία χορήγησης βοήθειας. Έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το τελευταίο διάστημα, έχουν χάσει τη ζωή τους 34 εθελοντές της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC) και 14 των Ηνωμένων Εθνών. Ασθενοφόρα και αυτοκίνητα των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις και ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν απαχθεί στην περιοχή. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού σε όλα τα μέρη της Συρίας. Όμως, ακόμη και εκτός των συριακών σύνορων, η κατάσταση ασφάλειας έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ειδικότερα στο Λίβανο και το Ιράκ . Εντούτοις, οι επισφαλείς επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούν αιτία σοβαρής ανησυχίας για την ΕΕ.