«Εκτός παιχνιδιού τα μισά μαχητικά αεροσκάφη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας»

Οι εκρήξεις στην αεροπορική βάση Σακί στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας νωρίτερα αυτό το μήνα έθεσαν εκτός χρήσης περισσότερα από τα μισά μαχητικά αεροσκάφη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στο Reuters σήμερα Παρασκευή.

Η αεροπορική βάση κοντά στη Novofedorivka στη δυτική ακτή της χερσονήσου, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, υπέστη πολλαπλές εκρήξεις στις 9 Αυγούστου.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Ουκρανία πετυχαίνει πλέον σταθερά αποτελέσματα «βαθιά» πίσω από τις γραμμές της Ρωσίας, κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υλικοτεχνική υποστήριξη της Ρωσίας και «σημαντική ψυχολογική επίδραση στη ρωσική ηγεσία».

«Τώρα εκτιμούμε ότι τα γεγονότα του αεροδρομίου Σακί στις 9 Αυγούστου έθεσαν εκτός χρήσης περισσότερα από τα μισά μαχητικά αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο αξιωματούχος.

Στις 12 Αυγούστου, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε στην ενημέρωση πληροφοριών του ότι ενώ ένα μικρό μέρος του ρωσικού εναέριου στόλου καταστράφηκε από την έκρηξη, η αεροπορική ικανότητα του ναυτικού υποβαθμίστηκε σοβαρά.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι συνολικά, ο πόλεμος βρίσκεται σε «περίοδο σχεδόν επιχειρησιακής ακινησίας».

«Οι χερσαίες δυνάμεις καμίας πλευράς δεν έχουν επαρκή συγκεντρωμένη δύναμη χερσαίας μάχης για να ξεκινήσουν αποτελεσματικές επιθετικές ενέργειες που θα επηρέαζαν με οποιονδήποτε τρόπο ουσιαστικά την πορεία του πολέμου», είπε ο αξιωματούχος.

Φωτογραφία αρχείου Reuters