Εκτόξευση πυραύλων «αγνώστου τύπου» από τη Βόρεια Κορέα

Σε νέα εκτόξευση πυραύλων προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αγνώστου τύπου βλήματα προς ανατολάς» από το Σίνο-ρι, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του νοτιοκορεατικού στρατού.

Οι βολές πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την άφιξη στην Σεούλ του Στίβεν Μπίγκαν, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα. Θα συναντηθεί με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για να αναζητηθεί λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πγιονγκγιάνγκ.

Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος». Υποστηρίζει ότι κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν «εκτοξευτές ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και τηλεκατευθυνόμενα όπλα». Ουάσινγκτον και Σεούλ δεν χρησιμοποίησαν τους όρους αυτούς για να μην υπονομεύσουν ενδεχόμενη διπλωματική πρόοδο.

Κατά την «ιστορική» συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ιούνιο 2018 στην Σιγκαπούρη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεσμεύθηκε να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ομως η επιφυλακτικότητα μεγάλωσε με την απουσία οποιασδήποτε προόδου και οι δύο ηγέτες χώρισαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι έχοντας διαφωνήσει. Ο Κιμ ζητούσε άρση των κυρώσεων σε υπερβολικό επίπεδο για τον Τραμπ, με αντάλλαγμα μία ανεπαρκή πρόοδο στην αποπυρηνικοποίηση.

Παράλληλα, ο Κιμ συναντήθηκε στο τέλος του Απριλίου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ για την πρώτη τους συνάντηση κορυφής. Κατά την διάρκειά της παραπονέθηκε για την «κακοπιστία» των Αμερικανών στην κρίση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.