«Εκβιάζει» η Ρωσία: Θα επιτρέψουμε σε ουκρανικά πλοία με τρόφιμα να αποπλεύσουν αν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον μας

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, όχι μόνο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία πριν από 3 μήνες, αλλά γιατί είτε μπλοκάρει τον απόπλου ουκρανικών πλοίων από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, είτε γιατί καταστρέφει συστηματικά υποδομές (πχ σιδηροδρομικές γραμμές) που χρησίμευαν για την εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων προς τρίτες χώρες.

Φαίνεται όμως πως η Ρωσία – αν και επισήμως αποκρούει αυτές τις κατηγορίες – κάνει ό,τι μπορεί για να τις επιβεβαιώσει, αφού χρησιμοποιεί ως «όπλο» και «μέσο εκβιασμού» τα μπλοκαρισμένα ουκρανικά προϊόντα.

Τελευταίο παράδειγμα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, που όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax δήλωσε μεν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, αλλά αυτό υπό όρους.

Ποιοί είναι οι όροι; Για παράδειγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από χώρες και οργανισμούς στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουντένκο.

Ο Ρώσος υφυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συζητήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία αφού καταδικαστούν αιχμάλωτοι που έχουν παραδοθεί.

Ρώσοι και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μερικοί απ’ αυτούς που έχουν παραδοθεί θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι πρόωρο να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ