Εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο η συμμαχία Ερντογάν και Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 το Σάββατο.

«Οι συνομιλίες μας σχετικά με τον αγωγό TurkStream έχουν μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Ερντογάν πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν.  Το έργο TurkStream είναι ένας αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου που θα διασχίσει υπογείως τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στην Τουρκία και θα επεκταθεί στα σύνορα της Τουρκίας με γειτονικές χώρες.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, είπε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα.  «Θεωρώ πολύ κατάλληλο να έχουμε μια συνάντηση για την Ιντλίμπ ακόμη και αν πρόκειται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στις 27 Οκτωβρίου, η Τουρκία φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής τεσσάρων χωρών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να σταματήσουν την αιματοχυσία στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαιρέτισε ως «σημαντική πρόοδο» τη συνεργασία με την Τουρκία. Υπενθύμισε επίσης μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Νοεμβρίου, όπου παρακολούθησαν μια τελετή για την ολοκλήρωση των εργασιών θαλάσσιου τμήματος για το έργο φυσικού αερίου TurkStream.

«Μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνουμε πολύ καλά μηνύματα σχετικά με την πρόοδο αυτή», ανέφερε, επισημάνοντας τη συνάντηση αυτή ως «δείκτη της γόνιμης συνεργασίας μας».  Ο Πούτιν σημείωσε ότι το έργο αγωγού φυσικού αερίου TurkStream συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση της εθνικής οικονομίας και της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι η Τουρκία «για άλλη μια φορά» απέδειξε την ανεξαρτησία της στην εξωτερική πολιτική. Τονίζοντας την «σταθερή αύξηση» των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι ένας «αξιόπιστος εταίρος» στο παγκόσμιο εμπόριο και τη συνεργασία.

Πηγή: Anadolu