Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Έτσι θα παρακάμψει η ΕΕ τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απαλλάξει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα αναμενόμενο εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο εξαρτημένες είναι οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται δύο αξιωματούχους της ΕΕ.

Η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες για το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου – μια σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια, όπως ένα εμπάργκο. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει το μπλοκ των 27 κρατών ενωμένο, η επιτροπή μπορεί να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «μια εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, ενώ πιθανότατα θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το πακέτο πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη.