Έμπολα: Σε εξέλιξη η μάχη κατά της επιδημίας

Τουλάχιστον 2.793 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα επί συνόλου 5.762 κρουσμάτων σε πέντε χώρες έως την 18η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι οι δύο από τις πέντε χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, η οποία είναι η χειρότερη στην Ιστορία.

«Συνολικά, τα ξεσπάσματα στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε μια ανακοίνωση του ΠΟΥ. Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι στη Γουινέα, ενώ καταγράφηκαν 4 στη Σιέρα Λεόνε και 39 στη Λιβερία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Το ξέσπασμα μιας χωριστής από αυτή της δυτικής Αφρικής επιδημίας Έμπολα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει στοιχίσει τη ζωή 40 ανθρώπων επί συνόλου 71 κρουσμάτων, ανέφερε ακόμη ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του για την κατάσταση έως την 18η Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας που παρέχουν συμβουλές στον ΠΟΥ εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητη η επιβολή γενικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων από τις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία, ανέφερε ο Οργανισμός.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς τις περιοχές που πλήττονται και ο ΠΟΥ, όπως και άλλοι οργανισμοί, έχουν τονίσει πως αυτή η εξέλιξη εμποδίζει τις προσπάθειες αρωγής και μειώνει τη δυνατότητα των ειδικών να φθάσουν στα θύματα της χειρότερης επιδημίας του ιού, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Ποιες χώρες αυτή τη στιγμή πλήττονται: Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός είχε κρίνει πως η επιδημία συνεχίζει να συνιστά μια «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία που εγείρει ανησυχίες διεθνώς».

«Οι ακυρώσεις πτήσεων και οι άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να απομονώνουν τις πληττόμενες χώρες, με αποτέλεσμα επιζήμιες οικονομικές συνέπειες, ενώ προσκόπτουν τις προσπάθειες αρωγής και αντίδρασης, δημιουργώντας τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης διεθνώς» του ιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή διαβεβαίωσε εκ νέου εντόνως ότι δεν χρειάζεται η επιβολή καθολικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων ή εμπορευμάτων».

Οι ειδικοί της Επιτροπής αυτής του ΠΟΥ κάλεσαν τις αρχές στις χώρες οι οποίες πλήττονται —τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε— να συνεργαστούν με τους τομείς των αερομεταφορών και των θαλάσσιων μεταφορών για να επιλύσουν τις όποιες διαφορές καταγράφονται και για να υπάρξει «μια συντονισμένη αντίδραση» σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.

Η επιβολή μέτρων απομόνωσης μπορεί να κρίνεται πάντως απαραίτητη σε περιοχές όπου καταγράφεται ταχεία και εκτεταμένη μετάδοση του ιού.

«Τα κράτη οφείλουν να εξασφαλίζουν πως χρησιμοποιούν αναλογικά μέσα (και) ότι παρέχουν ακριβείς και βασισμένες σε στοιχεία πληροφορίες, σημαντικές υπηρεσίες και αγαθά, συμπεριλαμβανομένων πόσιμου νερού και τροφίμων, στους πληθυσμούς οι οποίοι πλήττονται».

Όπως στην περίπτωση της Σιέρα Λεόνε, όπου οι αρχές ανακάλυψαν 70 πτώματα και 150 νέα κρούσματα της επιδημίας του ιού Έμπολα, κατά τη διάρκεια μιας δίχως προηγούμενο επιχείρησης καθολικού περιορισμού των κατοίκων στα σπίτια τους για τρεις ημέρες στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης του ξεσπάσματος, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Στη Σιέρα Λεόνε, όπου 562 άνθρωποι έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Έμπολα, οι έξι εκατ. κάτοικοι της χώρας έλαβαν εντολή από τις αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προειδοποιούσε ήδη από τα τέλη του Μαρτίου πως η επιδημία, η οποία άρχισε στην απομακρυσμένα περιοχή Γκεκέντου στη νοτιοανατολική Γουινέα, «δεν έχει προηγούμενο».

Στο μεταξύ, τα σχολεία στη Νιγηρία άνοιξαν για τη νέα χρονιά σε μεγάλα τμήματα της χώρας, μετά την παράταση των θερινών διακοπών εξαιτίας των φόβων για τον κίνδυνο εξάπλωσης του Έμπολα, ενώ σε άλλες πόλεις, όπως ιδίως στο Λάγκος και στο Πορτ Χαρκούρτ, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ανεβλήθη εκ νέου.

Εξάλλου, ένας Ισπανός ιερέας που έχει προσβληθεί από τον Έμπολα, ο 69χρονος Μανουέλ Γκαρσία Βιέχο, είναι σε σοβαρή κατάσταση αλλά δεν θα του χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο ZMapp διότι τα αποθέματά του έχουν εξαντληθεί, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης σήμερα. Ο Γκαρσία Βιέχο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κάρλος Γ΄ της Μαδρίτης περί τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε. Είναι «άσχημα αφυδατωμένος και έχουν επηρεαστεί οι νεφροί του και το συκώτι του… Η κατάστασή του είναι σοβαρή αυτή τη στιγμή», δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο. Ο Γκαρσία Βιέχο είναι ο δεύτερος Ισπανός ιερέας που διαγνώστηκε ότι προσεβλήθη από Έμπολα μετά τον Μιγκέλ Παχάρες, στον οποίο χορηγήθηκε ZMapp, αλλά απεβίωσε μερικές ημέρες αφότου διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Ισπανίας από τη Λιβερία.

Η Λιβερία είναι η χώρα με την χειρότερη έξαρση της επιδημίας επί του παρόντος. Η αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει με ιδία μέσα την υγειονομική κρίση, οδήγησε τον Πρόεδρο Ομπάμα να αποστείλει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Μεταξύ των ενεργειών βοήθειας του αμερικανικού στρατού θα είναι η κατασκευή από μονάδες του μηχανικού, νέων κέντρων θεραπείας της νόσου στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη φονική επιδημία.

Μια δεύτερη ομάδα αμερικανών στρατιωτών έφτασε την Κυριακή στη Λιβερία, ως μέρος της αποστολής των συνολικά 3.000 στρατιωτών που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας της χώρας στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα. Η ομάδα αυτή των αμερικανών στρατιωτών έφτασε σε περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους ο οποίος θα πρέπει να είναι περίπου 45 άτομα, σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι είχε ανακοίνωσε από την Παρασκευή ότι το πρώτο C-17 προσγειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Λιβερία και ότι θα ακολουθούσαν δύο ακόμη μεταγωγικά αεροσκάφη. Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έχουν καμία άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Η παρουσία της αμερικανικής δύναμης στοχεύει στην ενίσχυση των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών των γειτονικών χωρών προς την Λιβερία ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας. Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την επιδημία του ιού Έμπολα «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομπάμα: Η επιδημία Έμπολα βγαίνει εκτός ελέγχου! Στέλνει 3000 στρατιώτες στην Λιβερία

Η Βρετανία στέλνει στρατό για να συνδράμει στη μάχη εναντίον του Έμπολα

ΟΗΕ – Έμπολα: «Ένας πόλεμος που θα μπορούσε να διαρκέσει 6 μήνες»