Ένα νέο σιωπηλό αλλά φονικό όπλο προστίθεται στο οπλοστάσιο των Spetsnaz

 Ένα νέο όπλο πρόκειται να προστεθεί σύντομα στο οπλοστάσιο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα προσφέρει στις Ειδικές Δυνάμεις της Ρωσίας βελτιωμένες stealth φονικές δυνατότητες.

Oι Ρωσικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων προσθέτουν ένα νέο σιωπηλό αλλά θανατηφόρο όπλο στο οπλοστάσιό τους. Σύμφωνα με μια έκθεση του έγκυρου Jane’s 360, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αποκτήσει νέα οπλικά συστήματα όλμων με σιγαστήρες για να βοηθήσει τους Ρώσους Ειδικοδυναμίτες να παραμένουν κρυμμένοι από τους εχθρούς.

Η έκθεση του Jane’s, η οποία δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της  διεθνούς στρατιωτικής έκθεσης Army 2018 της Ρωσίας στα τέλη του Αυγούστου, αναφέρει ότι οι Spetsnaz της Ρωσίας, η επίλεκτη δύναμη ειδικών επιχειρήσεων των Ρωσικών ΕΔ, θα αποκτήσουν όλμους διαμετρήματος 82 χιλιοστών τύπου 2B25 με ειδικούς σιγαστήρες που σχεδιάστηκαν από το Ινστιτούτο Burevestnik κατά τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τις πηγές του Jane’s, το επίπεδο θορύβου των όλμων 2B25 «δεν ξεπερνά εκείνο ενός τυφεκίου Kalashnikov AKMB, το οποίο είναι εφοδιασμένο με σιγαστήρα PBS-1», ενώ το ίδιο το σύστημα «παράγει σχεδόν μηδενικό οπτικό ίχνος ή καπνό».

Εδώ είναι μερικές από τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου συστήματος, σύμφωνα με το site The War Zone:

«Εξωτερικά, ο όλμος δεν φαίνεται να διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα αντίστοιχα σύγχρονα οπλικά συστήματα όλμων. Ένα άτομο εισάγει τη βόμβα στον σωλήνα και στη συνέχεια τραβάει τη σκανδάλη σχήματος χειρολαβής για να την πυροδοτήσει. Ο σκοπευτής στοχεύει τον όλμο χρησιμοποιώντας ένα οπτικό σκόπευτρο και ρυθμίζει την γωνία της κάννης.

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του 2B25 είναι τα ειδικά πυρομαχικά τύπου 3VO35 των 82χιλ.

Αν και οι γνωστές λεπτομέρειες παραμένουν ελάχιστες, ένα οπλικό σύστημα όλμων με το ηχητικό αποτύπωμα ενός σιγασμένου AK-47 θα αποδειχθεί μεγάλη ενίσχυση για τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, καθώς θα τους επιτρέπει να μένουν αόρατοι στους εχθρούς και να τους βάλλουν από μεγάλες αποστάσεις.

Βέβαια, αυτό το νέο «σιωπηλό» οπλικό σύστημα όλμων δεν είναι κάτι το καινούργιο. Από το 1991 σύμφνωα με στοιχεία ο Αμερικανικός Στρατός είχε αναπτύξει αντίστοιχη τεχνολογία σε συστήματα όλμων των 105 και 120 χιλ. Όμως, οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποίησαν την συγκεκριμένη τεχνολογία για στρατηγικούς ή τακτικούς λόγους μέχρι σήμερα.

Πηγή National Interest