Έναρξη γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η γαλλική στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη γαλλικής στρατιωτικής δύναμης 1.200 στρατιωτών, άρχισε με την πραγματοποίηση περιπολιών στο Μπανγκί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε» και οι παρούσες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία γαλλικές δυνάμεις «πραγματοποιούν περιπολίες στο Μπανγκί», ανακοίνωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio France International ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας.

Ο ΟΗΕ έδωσε χθες το πράσινο φως για τη γαλλική επέμβαση.

Εαν γαλλικό απόσπασμα 150 στρατιωτών έφθασε στη Λιμπρεβίλ χθες το βράδυ και σήμερα έφθασε μία δύναμη ελικοπτέρων.

Η γαλλική στρατιωτική αποστολή, που θα ενισχύσει την αφρικανική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται επί τόπου, είναι να εγγυηθεί τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μίας ανθρωπιστικής επέμβασης, διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός Αμυνας.

Παράλληλα, θα πρέπει να διευκολυνθούν οι αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια της ζώνης κατά τη διάρκεια της περιόδου πολιτικής μετάβασης, πρόσθεσε.

Μετά το πράσινο φως του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χθες το βράδυ την «άμεση» έναρξη της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Κετνροαφρικανική Δημοκρατία που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «σκοτεινή ιστορία» της Γαλλίας στην Αφρική και η Francafrique

Μάλι-Αλγερία. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ανάλυση