Ενεργειακός «κόμβος» η Ρουμανία

Σταθερά βήματα στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής της «ανάδειξης» στην ευρύτερη περιοχή υλοποιεί η Ρουμανία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Μικρομεαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Αντρέι Γκερέα, τις οποίες δημοσιεύουν ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Ρουμανία, υπογράμμισε ο υπουργός, αποτελεί τμήμα πολλών έργων διασύνδεσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιούνται, από κοινού, με γειτονικές τη χώρες.

Το έργο AGRI είχε ξεκινήσει (αγωγός που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία) και στις 14 Σεπτεμβρίου του 2010, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Μπακού, με την οποία δεσμεύονταν πολιτικά για την υλοποίηση του έργου. Το έργο προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας, η οποία και θα φιλοξενήσει, επίσης, ένα τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τα επόμενα «βήματα» θα είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η κατασκευή ενός τερματκού σταθμού στη Ρουμανία, με στόχο τη μετατροπή του υγροποιημένου φυσικού αερίου και την επακόλουθη μεταφορά του με αγωγούς, μέσω της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Γκερέα δήλωσε, σχετικά με το θέμα, πως η Ρουμανία εκδηλώνει το έντονο ενδιαφέρον της για ορισμένα σημαντικά ενεργειακά έργα, ιδίως δε, στη διαμόρφωσή τους.

Σ’ αυτά τα έργα περιλαμβάνονται ο Κάθετος Διάδρομος που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Ρουμανία. «Είμαστε πολύ τυχεροί για το γεγονός ότι, τα έργα κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν μια πολύ σημαντική «γραμμή» αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη ρουμανική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην πόλη Αράντ (στα δυτικά). Όλα αυτά τα έργα έχουν προθεσμία το 2019 και το 2020 και έτσι πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Είχαμε, ήδη, συνάντηση με αντιπροσώπους της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας των χωρών που ενδιαφέρονται για το έργο» πρόσθεσε.

Η ρουμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να ξεκινήσει σε πέντε χρόνια. Αυτή η εξέλιξη θα μείωνε την εξάρτηση της Ρουμανίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, επισήμανε.

«Η Ρουμανία εξαρτάται σε πολύ μικρό βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες γίνονται, ως επί το πλείστον, κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Η Ρουμανία έχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, γεγονός το οποίο μπορεί να προσεγγιστεί με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετή πίεση στο εγχώριο σύστημα μεταφοράς. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να επενδύσουμε σε ένα σύστημα συμπιεστών που ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στο εγχώριο σύστημα φυσικού αερίου και, στη συνέχεια, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, στο έργο AGRI, ο κ. Γκερέα υπογράμμισε πως «σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το έργο».

«Επιθυμούμε» -πρόσθεσε- «η Ρουμανία να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου, όπως κατέστη και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να εγκαταλείψουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 10% από τη Ρωσία, και θα είναι εύκολο να το κάνουμε όταν οι πόροι φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας είναι εκμεταλλεύσιμοι. Η Ρουμανία θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες, ο υπουργός επισήμανε πως «είμαστε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, όχι ιδιαίτερα σημαντικοί, όμως, έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Επιπλέον, πρόσθεσε, «εργαζόμαστε για τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και για το φυσικό αέριο. Μέσα σε πέντε με επτά χρόνια η Ρουμανία θα καταστεί σημαντικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και σταθερότητας».

Στις 5 Μαρτίου, η Ρουμανία ξεκίνησε την εξαγωγή φυσικού αερίου στη Δημοκρατία του Μόλδοβα, η οποία, φέτος, θα εισάγει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην τιμή των 255 δολαρίων/ ανά χίλια κυβικά μέτρα, μειωμένη σε σχέση με την τιμή των 332 δολαρίων που κατέβαλε για την ίδια ποσότητα όταν εισήγαγε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.