«Ενοχλημένη» η Τρίπολη από τη συνάντηση του Δένδια με τον Χάφταρ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν στη Λιβύη οι κινήσεις της Ελλάδας και ειδικά η αιφνιδιαστική επίσκεψη Δένδια, που συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Χάφταρ.

Με την διαφορά πως ο «τσαμπουκάς» του πρωθυπουργού της Τρίπολης, Σάρατζ, που καλούσε την Ελλάδα να προσφύγει στα δικαστήρια αν διαφωνεί με τα «μνημόνια» Τουρκίας – Λιβύης, μετατράπηκε σε «γκρίνια» για τις επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του, για τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (…) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση» της Λιβύης».

Προφανώς η ενόχληση της Τρίπολης εδράζεται όχι μόνο στο γεγονός της συνάντησης Δένδια με τον Χάφταρ, αλλά και στην κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού της Βεγγάζης, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν δικαιούνται να υπογράφει συμφωνίες όπως αυτές με την Τουρκία…