Ένταλμα σύλληψης του Τραμπ εξέδωσε το Ιράν – Ζητά βοήθεια από την Ιντερπόλ!

Το Ιράν έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης και ζήτησε βοήθεια από την Ιντερπόλ για την κράτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδων άλλων που πιστεύει ότι ευθύνονται για την επίθεση με drone που σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό στρατηγό στη Βαγδάτη.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Ali Alqasimehr, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο Τραμπ και περισσότεροι από 30 άλλοι, τους οποίους το Ιράν κατηγορεί ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 3ης Ιανουαρίου που σκότωσε τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, αντιμετωπίζουν «κατηγορίες δολοφονίας και τρομοκρατίας», ανέφερε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Alqasimehr δεν ταυτοποίησε κανέναν άλλον «καταζητούμενο» εκτός του Τραμπ, αλλά τόνισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δίωξή του ακόμη και μετά τη λήξη της προεδρίας του.

Η Ιντερπόλ, με έδρα τη Λυών της Γαλλίας, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Alqasimehr ανέφερε επίσης ότι το Ιράν ζήτησε να εκδοθεί «κόκκινη ειδοποίηση» για τον Τραμπ και τους 30 άλλους «ύποπτους», που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο αιτήματος σύλληψης που εκδίδει η Ιντερπόλ.

Αφού λάβει ένα αίτημα για έκδοση εντάλματος σύλληψης, συγκαλείται η αρμόδια επιτροπή της Ιντερπόλ και συζητά εάν θα κοινοποιήσει ή όχι τις πληροφορίες με τα κράτη μέλη της. Η Ιντερπόλ δεν έχει καμία υποχρέωση δημοσιοποίησης οποιασδήποτε από τις ειδοποιήσεις, αν και ορισμένες δημοσιεύονται στον ιστότοπό της.

Είναι απίθανο η Ιντερπόλ να δεχτεί το αίτημα του Ιράν, καθώς η κατευθυντήρια γραμμή της για εντάλματα της απαγορεύει να «αναλάβει οποιαδήποτε παρέμβαση ή δραστηριότητες πολιτικής» φύσης.

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον στρατηγό Σολεϊμανί, ο οποίος ηγείτο της  ομάδας Quds Force των Φρουρών της Επανάστασης.

Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες περιστατικών που αύξησαν την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.

Πηγή: aljazeera