Ένταση στις συνομιλίες για την Συρία

Ο επικεφαλής της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Αχμαντ Τζάρμπα κάλεσε από το βήμα της διάσκεψης «Γενεύη 2» την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στο Μοντρέ να υπογράψει άμεσα την συμφωνία «Γενεύη 1» για την αφαίρεση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Αχμαντ Τζάρμπα δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία δεν θα γίνει αποδεκτή από την συριακή αντιπολίτευση και κάλεσε την αντιπροσωπεία του συριακού καθεστώτος να δεσμευθεί ως προς την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ασαντ προς μία μεταβατική κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στις φωτογραφίες των θυμάτων των βασανιστηρίων που εφαρμόζουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δήλωσε ότι θυμίζουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Ναζί.

O σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ (στην φωτογραφία) τόνισε σήμερα στη διάσκεψη Γενεύη 2 οτι η Συρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τους τρόπους που θεωρεί κατάλληλους.
Ο σύρος υπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να στέλνει όπλα στη Συρία και να υποστηρίζει την τρομοκρατία, απηύθυνε έκκληση για άρση των κυρώσεων και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος «δε θα σταματήσει στη Συρία, αλλά θα επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες».
«Ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», πρόσθεσε ο Μουάλεμ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συριακή αντιπολίτευση «προδότες».
«Η συριακή (κυβερνητική) αντιπροσωπεία είναι εδώ για να εκπροσωπήσει ο λαό, το στρατό και τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ», υπογράμμισε.
Ο σύρος υπουργός κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να λάβουν μια καθοριστική απόφαση για την πάταξη της τρομοκρατίας και της έναρξης πολιτικής διαδικασίας
«Κανένας δεν μπορεί να παράσχει ή να αποσύρει τη νομιμοποίηση του σύρου προέδρου παρά μόνον οι ίδιοι οι Σύροι. Είναι δικαίωμά τους και καθήκον τους», τόνισε. Ο Μουάλεμ διαπληκτίσθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζητώντας περισσότερο χρόνο στο βήμα.»‘Εχω το δικαίωμα να παρουσιάσω τη συριακή εκδοχή εδώ», τόνισε.

Ρωσία – ΗΠΑ

Σε καμία περίπτωση ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, τόνισε σήμερα στην ομιλία του στη διάσκεψη Γενεύη 2 ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο Κέρι πρόσθεσε ότι ο ‘Ασαντ δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια «σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σήμερα στο Μοντρέ ότι κύριος στόχος της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Μοντρέ είναι «να δοθεί ένα τέλος στην τραγική σύρραξη» και να αποτραπεί η επέκτασή της σε άλλες χώρες της περιοχής.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Λαβρόφ κάλεσε τους «εξωτερικούς παράγοντες της κρίσης» να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Ο ρώσος υπουργός κάλεσε την εσωτερική συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα συριακό εθνικό διάλογο και ότι το Ιράν, το οποίο δε παίρνει μέρος στη διάσκεψη, πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο».
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση δεν θα είναι «εύκολες ούτε γρήγορες», αλλά ότι φέρουν το βάρος μιας «ιστορική ευθύνη».

Απο την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στην αρχή των σημερινών συνομιλιών κάλεσε το συριακό καθεστώς και την εξόριστη συριακή αντιπολίτευση να αδράξουν τη «μεγάλη ευκαιρία» που τούς προσφέρεται με τη διάσκεψη Γενεύη 2, η οποία άρχισε σήμερα στο Μοντρέ, στις Όχθες της λίμνης Λεμάν.
«‘Υστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο Μπαν στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ και του συριακού Συνασπισμού.
Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έφθασε με καθυστέρηση στο χώρο της διάσκεψης, δεν ήταν παρούσα όταν ο Μπαν κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
«Ο Λαβρόφ και ο Κέρι εργάστηκαν μαζί μου, καθώς και με πολλούς άλλους εταίρους για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα», τόνισε ο Μπαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράν: «Η Γενεύη 2 έχει αποτύχει πριν ακόμη ξεκινήσει»