Επαναπροωθούνται στην Τουρκία 308 παράτυποι μετανάστες

Συνολικά 308 υπήκοοι τρίτων χωρών επαναπροωθούνται το επόμενο διήμερο από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στην πατρίδα τους, μέσω της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Τρίτη μέσω του τελωνείου των Κήπων Έβρου, θα επαναπροωθηθούν 150 άτομα και 158 την Τετάρτη. Πρόκειται για υπηκόους Μαρόκου, Τυνησίας και Αλγερίας, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα παράνομα και μετά τη σύλληψή τους κρατούνταν σε διάφορα κέντρα ανά την Ελλάδα (Αθήνας, Κορίνθου, Θεσσαλονίκης κ.α.). Οι 308 παράτυποι μετανάστες θα μεταφερθούν απευθείας από τα κέντρα κράτησής τους στο τελωνείο των Κήπων, προκειμένου να παραδοθούν στις αρμόδιες τουρκικές αστυνομικές Αρχές επί του τουρκικού εδάφους, με την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησής τους και υπογραφής εγγράφων παράδοσης-παραλαβής.

Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση επαναπροώθησης που πραγματοποιείται το τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2015 μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων είχαν επαναπροωθηθεί 38 άτομα και άλλα 58 στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τη διαδικασία της επαναπροώθησης εμπίπτει στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος παράτυπων μεταναστών που κατευθύνονται προς τα ανεπτυγμένα κράτη εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και εμφύλιων συρράξεων ή της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τους. Πρόκειται για το ν. 3386/2005 (άρθρο 83 παρ.2) περί εισόδου και εξόδου υπηκόου τρίτης χώρας στο ελληνικό έδαφος, χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.