OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΙΣΤΟΡΙΑ

Επανάσταση 1821: Ο γερμανικός Τύπος και το σύνθημα «είμαστε όλοι Έλληνες»

21/03/2021 - 08:12
επανάσταση
Share on FacebookShare on Twitter

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την επέτειο των διακοσίων ετών από την ελληνική Επανάσταση του 1821, ο γερμανικός Τύπος προχώρησε σε αφιέρωμα για τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων απέναντι στους Οθωμανούς κατακτητές.

Ένα από τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου είναι αυτό της Süddeutsche Zeitung, η οποία σε χθεσινό  αφιέρωμα της παρουσιάζει γεγονότα και πρόσωπα που συνδέθηκαν με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια διαμάχη που ρίχνει τις σκιές της μέχρι σήμερα».

Το αφιέρωμα του γερμανικού Τύπου

Ο δημοσιογράφος Τομπίας Τσικ στο ιστορικό ρεπορτάζ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» εξιστορεί καρέ-καρέ το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, «που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821, ή τουλάχιστον αυτό λέει η παράδοση. Μπροστά από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην Πελοπόννησο, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί το λάβαρο, έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο και μετά το σηκώνει ψηλά.

Η εξέγερση ενάντια στους Οθωμανούς έχει πλέον τις ευλογίες της εκκλησίας. Το σύνθημα είναι απλό: «Ελευθερία ή θάνατος!»». Ποια ήταν όμως η κατάσταση στον ελληνικό χώρο την εποχή εκείνη;

«Οι Οθωμανοί κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Αν και οι Έλληνες έμποροι και οι Ορθόδοξοι κληρικοί απολάμβαναν ορισμένα προνόμια στην οθωμανική περίοδο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας.

Οι αγρότες έπρεπε να εκμισθώνουν γη από Τούρκους γαιοκτήμονες, δεν τους επιτρεπόταν να φέρουν όπλα, ούτε να έχουν άλογα, και έπρεπε να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερους φόρους από τους μουσουλμάνους. Όποιος δεν ασπαζόταν το Ισλάμ παρέμενε πολίτης δεύτερης κατηγορίας» αναφέρει η SZ «(…) Επομένως δεν ήταν καθόλου σίγουρη η επιτυχία της Επανάστασης.

Η πραγματική της έναρξη μάλιστα απέτυχε.» Αυτό συνέβη με τις πρώτες επαναστατικές ενέργειες που εκδηλώθηκαν εκτός ελληνικού χώρου, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, με έντονο τότε ελληνικό στοιχείο. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επαναστατικές προσπάθειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας αλλά και στο πώς το επαναστατικό ρεύμα έφτασε στην Πελοπόννησο.

Επίσης γίνεται μνεία στη «θρησκευτική συνιστώσα της επανάστασης, «Χριστιανοί εναντίον Μουσουλμάνων» αλλά και στο πρώτο επανασταστικό «προσωρινό» Σύνταγμα που διακήρυττε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι οι αυτόχθονες κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό είναι Έλληνες.»

Το κύμα Φιλελλήνων

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στο κίνημα του Φιλελληνισμού στη Δυτική Ευρώπη. «Στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και στις ΗΠΑ συγκροτούνται ‘φιλελληνικές επιτροπές’. Τυπώνονται φυλλάδια, συλλέγονται χρήματα και οργανώνονται δωρεές όπλων για τους εξεγερμένους.

Ο ενθουσιασμός τροφοδοτείται από έναν θαυμασμό για την κλασική αρχαιότητα, όπως αυτόν του Γιόχαν Βόλφανγκ φον Γκαίτε». Ή του Βρετανού ρομαντικού ποιητή και Φιλέλληνα Πέρσι Σέλλεϋ, ο οποίος είχε γράψει: «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Το ρεπορτάζ διατρέχει σημαντικές στιγμές του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία, κρίσιμες μάχες και κομβικές στιγμές, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, και αναλύει τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως προς το τέλος των επαναστατικών χρόνων και μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους: από τον Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Βαυαρού Όθωνα, κάτι που ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, «οι απρόθυμες μαίες» του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως τις χαρακτηρίζει.

Όσο για το εγχείρημα του Όθωνα «να αναθέσει την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού σε ομάδα έμπειρων βαυαρών αξιωματούχων», αυτό προκάλεσε μόνο «μέτριο ενθουσιασμό μεταξύ των Ελλήνων μαχητών της ελευθερίας. Αντίθετα, πολλοί εξ αυτών επιδόθηκαν στη Μεγάλη Ιδέα, το όνειρο ενός μεγάλου ελληνικού κράτους εντός των συνόρων της παλιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.»

Πηγή: DW /Φωτογραφίες αρχείου Intime News

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

Related Posts

Ισραήλ - Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

«Επίθεση του Ισραήλ» στην πρωτεύουσα της Συρίας για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα [vid]

31/03/2023 - 05:17
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ – Κάνει λόγο για «πολιτικό διωγμό»

31/03/2023 - 05:11
ΟΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Ρωσία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Απρίλιο

30/03/2023 - 22:11

Διαβάστε Επίσης

KF-21: Για πρώτη φορά εκτοξεύθηκε πύραυλος Meteor από το εθνικό μαχητικό της Νότιας Κορέας [vid]

«Επίθεση του Ισραήλ» στην πρωτεύουσα της Συρίας για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα [vid]

Τραμπ: Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ – Κάνει λόγο για «πολιτικό διωγμό»

Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα

Σαν σήμερα: Το 1946 διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές

ΟΗΕ: Η Ρωσία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Απρίλιο

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη ΓΓ του IMO

Top News

Γιατί έχετε «μπουκωμένη» μύτη: Τι είναι η ρινική απόφραξη και ποιά η θεραπεία

Οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ» δεν γίνεται να χαρακτηριστούν μνημεία - Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Ακούστε τους ήχους που εκπέμπουν τα στρεσαρισμένα φυτά

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 4,7% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert