Έπεσε ισραηλινό uav

Μικρό ισραηλινό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (mini-UAV SKYLARK) έπεσε και συνετρίβη την Κυριακή στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την πτώση του με τους Παλαιστίνιους να ισχυρίζονται πως το κατέρριψαν και το Γενικό Επιτελείο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων( IDF ) να την αποδίδει σε τεχνική βλάβη.

Από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, αναφέρθηκε πως οι δυνάμεις της «αναχαίτισαν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που υπερίπτατο στην περιοχή της Τζαμπαλίγια σήμερα το πρωΐ». Η ίδια πηγή δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσει με ποιόν τρόπο αναχαιτίσθηκε το αεροσκάφος. Παράλληλα ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς – Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ – ανέφεραν μέσω Twitter ότι «κατέρριψαν ένα μικρό, μη επανδρωμένο, ισραηλινό αεροσκάφος».

Από την δική του πλευρά ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τους ισχυρισμούς των παλαιστινίων , δηλώνοντας πως σήμερα Κυριακή  «ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου »Skylark’’ συνετρίβη  στη Λωρίδα της Γάζας λόγω τεχνικής βλάβης». 
Όπως είναι γνωστό οι  δυνάμεις του Ισραήλ συχνά χρησιμοποιούν τέτοια μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη πάνω από τη Γάζα για να συλλέγουν πληροφορίες. Τα κατασκευάζει η εταιρία Elbit  για τακτικές επιχειρήσεις επιτήρηση και αποστολές αναγνώρισης στενής εμβέλειας, προσαρμογές πυροβολικού ,την προστασία  δύναμης με έλεγχο περιμέτρου ασφαλείας κλπ.

 
Το mini UAV μπορεί  να συναρμολογηθεί γρήγορα πριν από την αποστολή και να του δοθεί η αρχική ‘ώθηση (να »ριφθεί» )με  το χέρι του στρατιώτη  Η ανάκτηση γίνεται με προσγείωση με ασφάλεια σε ένα μικρό φουσκωτό μαξιλάρι  σε  προκαθορισμένο σημείο . Είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά.Επιχειρούν μέρα και νύχτα, έχουν αυτονομία αρκετών ωρών .
 Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου στο Λίβανο τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2006, τα Skylark mini – UAVs  χρησιμοποιήθηκαν από τις IDF  σε κοντινές αποστολές αναγνώρισης για την υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων , παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο , λόγω τής χαμηλής ακουστικής και οπτικής υπογραφής , το Skylarks ήταν σε θέση να λειτουργεί σε πολύ χαμηλό υψόμετρο σχεδόν μη ανιχνεύσιμο .Έχουν εξαχθεί σε χώρες όπως Αυστραλία,Γαλλία κλπ