Επιχείρηση «Guardian Lighting»: Τέσσερα ολλανδικά F-35A προσγειώθηκαν στην Βουλγαρία

Τέσσερα F-35A της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας (RNLAF) έχουν αναπτυχθεί στη Βουλγαρία, από σήμερα 6 Απριλίου 2022, ανακοίνωσε το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το stealth μαχητικό Lightning II προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, Σόφια.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Guardian Lighting», τα μαχητικά θα τεθούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και θα υποστηρίζουν την αποστολή εναέριας αστυνόμευσης από την επόμενη εβδομάδα, για να παρακολουθεί την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Μόλις δύο αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή, ενώ τα άλλα δύο τζετ θα χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τουλάχιστον ένα ζευγάρι αεροσκαφών είναι πάντα διαθέσιμο.

Η ανάπτυξη των μαχητικών F-35A συνοδεύεται επίσης από μια ομάδα Ολλανδών Πεζοναυτών που παρέχουν τη δυναμική προστασία του αεροσκάφους.

Τα τέσσερα μαχητικά που αναπτύχθηκαν σήμερα στη Βουλγαρία δεν είναι τα πρώτα F-35Α που «φεύγουν» από την Ολλανδία. Η ολλανδική Πολεμική Αεροπορία (RNLAF) ανέπτυξε ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δύο αεροσκάφη F-35A Lightning II, που αναχώρησαν από την αεροπορική βάση Leeuwarden στην Ολλανδία, στην Πολωνία για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες ενισχυμένης ετοιμότητας της εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενισχύει συνεχώς την ανατολική της πτέρυγα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικότερα στην Πολωνία, Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, στις οποίες έχουν αναπτυχθεί επιπλέον στρατεύματα και εξοπλισμοί από τις συμμαχικές χώρες.