Επίκινδυνη κλιμάκωση: Η Ρωσία άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών πλοίων

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων, πλήττοντας ένα πλοίο και τραυματίζοντας ένα μέλος του πληρώματος.

Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας έκανε την ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook έπειτα από μια ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία εμπόδισε τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις νέες κατηγορίες. Νωρίτερα ωστόσο, η ρωσική τηλεόραση μετέδιδε ότι η Ρωσία απέκοψε την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επίσης επικαλέστηκαν την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Ουκρανία ενορχήστρωσε αυτό που αποκάλεσε «μια πρόκληση» και σύντομα θα δώσουν στη δημοσιότητα τις αποδείξεις.

Τα τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, που είχαν φύγει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ και κατευθύνονταν στον πορθμό του Κερτς, επιστρέφουν αυτή τη στιγμή στο Μπερντιάνσκ, προσθέτει η FSB.

είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας με την οποία συγκοινωνεί μέσω του πορθμού του Κερτς.

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΗ: AFP, AP