Επικίνδυνο το εκτινασσόμενο κάθισμα του F-35!

Δεν αρκούσαν τα προβλήματα που ειχε, τώρα όπως φαίνεται το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στην ιστορία εχει αποκτήσει αλλο ενα.
Το F-35 φαίνεται οτι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το εκτινασσόμενο καθισμα του, αφου μια σειρά δοκιμών του εκτινασσόμενου καθίσματος του αεροσκάφους έδειξε οτι το σύστημα θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά τους πιλότους που ζυγίσουν κάτω απο κάποια συγκεκριμένα κιλά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense News, το εκτινασσόμενο κάθισμα σε χαμηλές ταχύτητες πτήσεων σπάει τον αυχένα των ανδρεικέλων κατι που σημαίνει οτι θα μπορούσε να συμβει και με τους πιλότους του. Σε απάντηση στις δοκιμές, ο στρατός των ΗΠΑ εχει περιορίσει τους πιλότους που ζυγίζουν κάτω από 61kg να πετάνε το μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Σύμφωνα με πηγές του Defense News το πρόβλημα προέρχεται από τα ίδια τα εκτινασσόμενα καθίσματα, τα οποία κατασκευάζονται από την εταιρία Martin-Baker. Κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, το καθισμα περιστρέφεται με δύναμη πολύ μακριά. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με τη δύναμη της εκτόξευσης από το αεροσκάφος, εχει ως αποτέλεσμα να σπάει τον αυχαίνα των ανδρεικέλων».

Το Defense News αναφέρει ότι η Martin-Baker και το πρόγραμμα F-35 συνεργάζονται στενά για την επίλυση του ζητήματος.
«Μας ενδιαφέρει μια λύση που θα είναι βιώσιμη για όλους τους πιλότους μας, για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό”, δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Κρίστοφερ Κάρνς στο Defense News. «Είναι ζωτικής σημασίας η κοινότητα του F-35 να έχει το καλυτερο δυνατόν κάθισμα εκτίναξης. Το οφείλουμε στους μαχητές (warfighters) μας.»

Τα προβλήματα με τα εκτινασσόμενα καθίσματα της Martin-Baker επηρεάζουν μια μικρή μειοψηφία πιλότων F-35. Αλλά το θέμα αντικατοπτρίζει το ευρύτερο φάσμα των προβλημάτων που έχουν χαρακτηρίσει την ανάπτυξη του μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Τον Ιούνιο μια έκθεση από ένα πιλότο F-35 αποκάλυψε λεπτομερώς πώς το νέο αεροπλάνο είναι λιγότερο ευέλικτο από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το F-35 να είναι «σε μειονεκτική θέση» απένταντι στο F-16 κατα την διάρκεια αερομαχίας. Επιπλέον, το F-35 έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τους κινητήρες νέας γενιάς, το κράνος του και το ενσωματωμένο σύστημα λογισμικού του (και να μην ξεχάσουμε και τους αισθητήρες). Επίσης το F-35B, δεν αναμένεται να είναι εξοπλισμένο με τα πιο προηγμένα όπλα του αεροσκάφους μέχρι το 2022. Και αυτα ειναι μόνο κάποια απο τα προβλήματα του αεροσκάφους. Για παράδειγμα μέχρι πρόσφατα το αεροσκάφος μπορούσε, ξαφνικά, να πιάσει φωτιά … κατα την διάρκεια απογειωσης ή προσγείωσης. Διαβάστε – Γιατι το F – 35 τυλίγεται στις φλόγες! ΦΩΤΟ

Πηγη – Business Insider
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert