Επίσημα ελεύθερη η Χερσώνα: Πανηγυρίζουν Ουκρανοί στρατιώτες και κάτοικοι στο κέντρο της πόλης [vids]

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη Χερσώνα και ότι η πόλη επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, αφού βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα, καλώντας τους να παραδοθούν αμέσως. Η ανακοίνωση είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Κιέβου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη Χερσώνα.

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την θερμή υποδοχή των Ουκρανών στρατιωτών από τους κατοίκους της πόλης, ενώ πολλοί τραγουδούν, χορεύουν και πανηγυρίζουν. Η ουκρανική σημαία επέστρεψε στην Χερσώνα, η οποία ήταν η μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που είχε καταφέρει να καταλάβει η Μόσχα.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική (αριστερή) πλευρά του ποταμού Δνείπερου, η οποία σύμφωνα με αναφορές και από τις δύο πλευρές ήταν χαοτική.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών δυνάμεων, οι Ρώσοι κατά την αποχώρησή τους ανατίναξαν και κατέστρεψαν την στρατηγικής σημασίας γέφυρα Αντονόφσκι, που συνδέει τη δυτική και την ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ