Επίσκεψη Αλ – Σίσι στη Ρωσία

Ο στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού και νέος ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου αφότου οι ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, αναχώρησε σήμερα για τη Ρωσία όπου πρόκειται να συζητήσει σχετικά με την διμερή συνεργασία, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας —και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης η οποία ασκεί την εξουσία μετά την ανατροπή του Μόρσι την 3η Ιουλίου— δεν κρύβει πλέον την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος, τις οποίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει, καθώς έχει γίνει αντικείμενο προσωπολατρίας στην Αίγυπτο. Συνοδεύεται σε αυτή την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Νάμπιλ Φάχμι.

Ο στρατάρχης Σίσι και ο Φάχμι «θα συζητήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την διμερή συνεργασία» σε ένα σχήμα «2+2» με τους ομολόγους τους Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης της Ρωσίας αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι, εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Η αντιπροσωπεία αναχώρησε από το Κάιρο το πρωί για μια διήμερη επίσκεψη, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαντρ Αμπντελατί, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται σε «ανταπόδοση για την ιστορική επίσκεψη των Ρώσων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στο Κάιρο την 14η Νοεμβρίου» 2013, δήλωσε ο συνταγματάρχης Άλι.

Τέσσερις ημέρες μετά από εκείνη την επίσκεψη, εν μέσω της ψύχρανσης —εξαιτίας της ανατροπής του Μόρσι και της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων υποστηρικτών του— των σχέσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον κυριότερο σύμμαχο και χρηματοδότη του Καΐρου, η Ρωσία ανακοίνωνε ότι θα διαθέσει στον αιγυπτιακό στρατό συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ότι θα συζητήσει την διάθεση αεροσκαφών και ελικοπτέρων στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο —ιδίως στρατιωτική βοήθεια στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις— αφότου η χώρα είχε συνάψει, το 1979, μια συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, θεωρώντας τη ένα μέσον για να εγγυηθούν την τήρηση της συνθήκης, να εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ και να εξασφαλίζουν επίσης την υποστήριξη της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγει η Ουάσινγκτον.

Αλλά έπειτα από μήνες δισταγμού, οι ΗΠΑ εντέλει πάγωσαν επίσημα την 10η Οκτωβρίου ένα μέρος της βοήθειας που χορηγούν στην Αίγυπτο, αφού η νέα κυβέρνηση της οποίας ηγείται de facto ο Σίσι προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον εξαπολύοντας ένα κύμα αιματηρής καταστολής εναντίον των υποστηρικτών του Μόρσι, του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην Ιστορία της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 1400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε επτά μήνες, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές που τάσσονταν υπέρ του Μόρσι. Πολλές χιλιάδες ακόμη υποστηρικτές του Μόρσι και στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης από την οποία προέρχεται ο πρώην πρόεδρος, έχουν φυλακιστεί. Ο ίδιος ο Μόρσι, όπως και στελέχη της κυβέρνησής του και της Αδελφότητας, προσάγονται σε δίκες για διάφορα αδικήματα και πολλοί αυτών αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγυπτος: Ο αρχηγός του στρατού αλ- Σίσι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος