Επίθεση στη Συρία: Δεν αναχαιτίστηκαν οι πύραυλοι λέει η Γαλλία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας εκτόξευσαν 12 πυραύλους στους βομβαρδισμούς που έγιναν σήμερα κατά συριακών στόχων, σύμφωνα με αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι πύραυλοι αυτοί αναχαιτίστηκαν. 

Πάντως σύμφωνα με όσα διέρρευσε η συριακή κυβέρνηση, οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από τις ΗΠΑ και οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό. «Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους … και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχους. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ’ αυτούς καταρρίφθηκαν, δήλωσε ακόμη. «Προβαίνουμε σε εκτίμηση των υλικών ζημιών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Επίσης, συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ’ ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού.

Από την επίθεση καταστράφηκε κτήριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.

«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Εξάλλου διοικητής μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως στους στόχους της δυτικής επίθεσης περιλαμβανόταν μια αεροπορική βάση δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Η αεροπορική βάση αλ-Σιράι, που αποτέλεσε στόχο, βρίσκεται στην αλ-Ντιμάς, δήλωσε ο διοικητής στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Από την επίθεση επλήγησαν επίσης θέση στη Μασιάφ, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιωτικές αποθήκες στην ανατολική περιφέρεια Καλαμούν βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Κισουέχ νότια της Δαμασκού και μια θέση στους λόφους Κασιούν που δεσπόζουν της πρωτεύουσας.

Στις 5.17 η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε πως η συριακή αεράμυνα κατέρριψε 13 πυραύλους στην περιοχή της νοτίου Δαμασκού. Βίντεο που μετέδωσαν οι συριακές αρχές δείχνει την αναχαίτιση ενός πυραύλου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

«Αμερικανοί μπάσταρδοι», ακούγεται να λέει ο ίδιος άνθρωπος στο βίντεο. Ο συριακός στρατός υποστηρίζει ότι κατέρριψε 20 πυραύλους στη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Όταν ρωτήθηκε για τους πυραύλους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές αυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ