Επίθεση κατά των τζιχαντιστών στη Μοσούλη ετοιμάζουν οι Αμερικανοί

Δύο πλήρεις μεραρχίες του Ιρακινού στρατού θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν οι Αμερικανοί, ενόψει της μεγάλης επίθεσης που σχεδιάζουν κατά των τζιχαντιστών, με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης (Τι σημαίνει η πολιορκία της Μοσούλης;), όπως ανέφερε ο Αμερικανός στρατηγός Λόιντ Ώστιν.

Η σημαντικότατη αυτή πόλη του Ιράκ κυριεύτηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο του 2014 και παραμένει υπό τον έλεγχό τους, προσδίδοντάς τους τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα και τον έλεγχο του βορείου Ιράκ. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν πως εντός έξι εβδομάδων οι δύο ιρακινές μεραρχίες που θα μετέχουν στην επίθεση θα είναι άρτια εκπαιδευμένες και πλήρως ετοιμοπόλεμες.

“Δεν μπορώ να απαντήσω, ακόμα, στην ερώτηση, αν θα μετέχουν και αμερικανικά στρατεύματα στην επίθεση”, είπε ο Αμερικανός στρατηγός. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, εν γνωρίζουν με ακρίβεια, το πόσοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Γάλλος ΥΕΘΑ: Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να εξουδετερωθεί), θα βρεθούν ενώπιον των Ιρακινών. Υπολογίζουν πως είναι 14.000 άνδρες.

Ο Αμερικανός πρέσβη στο Ιράκ είχε δηλώσει, δύο ημέρες πριν, πως, μέχρι στιγμής, 6.000 τζιχαντιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί, μαζί με το ήμισυ της ηγεσίας τους. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή είναι μάλλον υπεραισιόδοξη.
Οι Αμερικανοί άρχισαν να πλήττουν, από αέρος, τις θέσεις των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2014, αντίστοιχα.

Αν η επίθεση κατά της Μοσούλης αποδειχθεί επιτυχής, θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα, ηθικό και υλικό, για το Ισλαμικό Κράτος. Το περίεργο πάντως είναι πως η επίθεση που θα εκδηλωθεί την Άνοιξη, προαναγγέλθηκε από τώρα, ώστε να έχουν χρόνο οι τζιχαντιστές να την αντιμετωπίσουν.

Πηγή: Sputnik
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert