Επιχείρηση ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗΣ. Τι είναι ποιους απειλεί

Το ρωσικό τεχνολογικό εργαστήριο  κυβερνο-ασφαλείας  Kaspersky  εντόπισε την Επιχείρηση “Red October”, μια προηγμένη εκστρατεία ψηφιακής κατασκοπείας με στόχο διπλωματικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι επιτιθέμενοι δημιούργησαν ένα μοναδικό, άκρως ευέλικτο, malware με στόχο την υποκλοπή δεδομένων και γεωπολιτικών πληροφοριών από υπολογιστικά συστήματα, κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμό εταιρικών δικτύων

Η Kaspersky Lab – που είναι αναπτυγμένο σε όλο τον κόσμο με παραρτήματα-  παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, η οποία αφορά τον εντοπισμό μιας «κρυμμένης» εκστρατείας ψηφιακής κατασκοπείας.. Η εκστρατεία τρέχει σε πολλές χώρες, εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια.

Επιπλέον, εστιάζει κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας, παρότι θύματα βρέθηκαν σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Βασικός στόχος των επιτιθεμένων ήταν να συγκεντρώσουν «ευαίσθητα» έγγραφα από τους παραπάνω οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών γεωπολιτικής σημασίας, στοιχείων πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα και δεδομένων από προσωπικές φορητές συσκευές και δικτυακό εξοπλισμό.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ξεκίνησαν την έρευνα τον Οκτώβριο του 2012, έπειτα από σειρά επιθέσεων εναντία σε δίκτυα υπολογιστών, οι οποίες είχαν στόχο διπλωματικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποκαλύφθηκε και αναλύθηκε ένα δίκτυο ψηφιακής κατασκοπείας μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με την ανάλυση της Kaspersky Lab, η Επιχείρηση “Red October” (εν συντομία “Rocra”) παραμένει ενεργή και τον Ιανουάριο του 2013 και χρονολογείται από το 2007.

Όλο το άρθρο  και τα συμπεράσματα της έρευνας εδώ: http://www.securitymanager.gr/it_security/news_article.php?id=475