Ερντογάν: Έβαλε στην εξίσωση το ANKA αντίπαλο του Bayraktar του γαμπρού του – ΒΙΝΤΕΟ

Λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκεφτηκε τη γραμμή παραγωγής των εθνικών UAV της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Σκοπός του ήταν να επιδείξει τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και προφανώς να προσπαθήσει να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά.

Ποια είναι όμως τα περίφημα ANKA? Τα Anka αποτελούν μια οικογένεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αναπτύχθηκε από την Τουρκική Αεροδιαστημική Εταιρεία – (Turkish Aerospace Industries TAI) για να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το βασικό Anka-A ταξινομείται ως UAV μέσου υψομέτρου, μακράς διάρκειας (Medium Altitude Long Endurance – MALE). Η ανάπτυξή του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προοριζόταν να αναλάβει αποστολές αναγνώρισης. Το Anka έχει αυτονομία 24 ωρών, μέγιστη ταχύτητα διακοσίων δεκαεφτά χιλιομέτρων ανά ώρα, και υψόμετρο πτήσης τριάντα πέντε χιλιάδων ποδών. Προσγειώνεται και απογειώνεται συμβατικά – Conventional take-off and landing (CTOL).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το drone μπορεί να μεταφέρει όπλα. Μεταφέρει πυραύλους UMTAS αέρος-εδάφους κατά αρμάτων μεγάλου βεληνεκούς και κατευθυνόμενες βόμβες MAM-L και μάλιστα περισσότερα βλήματα από τον κύριο ανταγωνιστή του, το Bayraktar της εταιρείας Baykar ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαμπρός του ίδιου του Ερντογάν.

Ο στρατός της Τουρκίας χρησιμοποιεί ευρύτατα αυτά τα UAVs στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε εναντίον Κούρδων αυτονομιστών που δρούσαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο εντυπωσιακές εικόνες από το τουρκικό UAV: