Ερντογάν: Η πόλη Αφρίν θα έχει πέσει «μέχρι σήμερα το βράδυ»

 Πρώτη δημοσίευση: 2018-03-14 12:05:41
Τελευταία ενημέρωση: 2018-03-14 16:17:41

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η συριακή πόλη Αφρίν θα πέσει «μέχρι σήμερα το βράδυ» στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες άρχισαν στις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής που ελέγχει τον θύλακο Αφρίν.

«Πλησιάσαμε λίγο στην Αφρίν. Ελπίζω, αν το θέλει ο Θεός, πως η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα το βράδυ», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα προς τούρκους τοπικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει χθες πως οι τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν πλήρως την πόλη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως οι άμαχοι της Αφρίν απομακρύνονται με αυτοκίνητα μέσω ενός ειδικού διαδρόμου.

Η…αναδίπλωση

Από την Τρίτη, ήδη, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν πλήρως την πόλη. Λίγη ώρα μετά το «θα μπούμε ως το βράδυ στην Αφρίν» του Ερντογάν, ήρθε η αναδίπλωση. Όχι βέβαια από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου αναφέρονται στην ολοκλήρωση της περικύκλωσης της πόλης μέχρι σήμερα το βράδυ, όχι στην πτώση της». Αυτό δήλωσε «πηγή» στο γραφείο του Ερντογάν.

«Η πρόταση ‘ελπίζω ότι η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα το βράδυ’ στην ομιλία του προέδρου μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ‘η περικύκλωση θα έχει ολοκληρωθεί ως απόψε’», διευκρίνισε η «πηγή».

O Ερντογάν είναι ψεύτης λένε οι Κούρδοι

Αντίδραση, φυσικά, υπήρξε και από την πλευρά των Κούρδων. Οι οποίοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας πως λέει ψέμματα.

«Δεν είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη της Άγκυρας ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα έχουν καταλάβει την Αφρίν στην Συρία ως το βράδυ», ανακοίνωσε η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας.

«Απόψε θα πάρει όλη την Αφρίν;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), Νούρι Μαχμούντ.

«Ο Ερντογάν λέει ψέμματα στον λαό, δεν ξέρω πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος των YPG χαρακτήρισε εξάλλου ψευδή και τη δήλωση του Ερντογάν ότι οι άμαχοι που ζουν στην πόλη απομακρύνονται από εκεί μέσω ενός ειδικού διαδρόμου που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ