Ερντογάν: Ξεκίνησε ντε φάκτο η χερσαία επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας

Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας έχει ξεκινήσει «ντε φάκτο», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο «σουλτάνος» είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων» που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. «Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ», πρόσθεσε.

Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου» είπε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Υπεθυμίζεται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονταν στην κουρδική πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, άρχισαν να αποχωρούν την Παρασκευή αφήνοντας το μέτωπο στις τουρκικές δυνάμεις στις τουρκικές δυνάμεις που είχαν προετομάσει ετοιμάζουν μια επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων της περιοχής, τις οποίες κατηγορούν ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Όπως μετέδωσε την Παρασκευή με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, 170 Ρώσοι στρατιώτες μετακινήθηκαν το απόγευμα σε μια περιοχή που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα νότια του Αφρίν.Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Νουμπλ και Ζαχράα, στην περιφέρεια Αζάζ που συνορεύει με εκείνη του Αφρίν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ