Ερντογάν: «Χρέος μας να προστατεύσουμε τους άμαχους πολίτες στο Ιντλίμπ»

 Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ενισχύει τις στρατιωτικές θέσεις της στην επαρχία Idlib της Συρίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα.

«Είναι αλήθεια ότι ενισχύσαμε τις θέσεις των στρατευμάτων μας [στο Idlib], δεν μπορούμε να είμαστε σε θέση να έχουμε αδύναμα σημεία», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk. «Εάν δεν ενισχύσουμε τα σημεία παρατήρησής μας, τότε κάποιος άλλος θα αναλάβει πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά σε πολίτες», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι τα στρατεύματα της χώρας είχαν εγκατασταθεί στο Ιντλίμπ της Συρίας και στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Τουρκία έχει συνολικά 12 σημεία παρατήρησης κατά μήκος των συνόρων, τα στρατεύματά της έχουν την εντολή να επιτηρούν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει αποσταλεί τούρκικα στρατεύματα στο Ιντλίμπ κατόπιν αιτήματος του συριακού λαού. «Κανένας στο Ιντλίμπ δεν κουνάει Ρωσικές, Αμερικανικές, Γερμανικές ή Γαλλικές σημαίες, ο κόσμος κουνάει Τουρκικές σημαίες, και ας μην είναι Τούρκοι πολίτες.Είναι Σύριοι και δεν θα τους αφήσουμε απροστάτευτους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατάσταση στο Ιντλίμπ

Το Ιντλίμπ είναι η μοναδική συριακή επαρχία που εξακολουθεί να ελέγχεται από μη τακτικές ένοπλες ομάδες. Το 2017, δημιουργήθηκε μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην περιοχή, όπου μαχητές που δεν κατέθεταν τα όπλα μπορούσαν να μεταβούν εκεί μαζί με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Staffan de Mistura, η Ιντλίμπ σήμερα βρίσκονται περίπου 10.000 μαχητές από τις τρομοκρατικές ομάδες Jabhat al-Nusra και Al-Qaeda.

Σε περίπτωση που η Δαμασκός κατορθώσει να αποκαταστήσει τον έλεγχο της στο Ιντλίμπ, θα ολοκληρώσει τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα ο Ερντογάν θα συναντηθεί στο Σότσι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Συρία.

Πηγή Tass