Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ: «Όποιο έργο στην ανατολική Μεσόγειο δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ δεν θα πετύχει»

REUTERS/MIKE SEGAR

Από το βήμα της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και επανέλαβε ότι η μόνη λύση στο «ζήτημα της Κύπρου» είναι η προσέγγιση των δύο κρατών.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους γείτονές της, αρκεί να έχουν και εκείνοι την ίδια αντιμετώπιση.

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως λεκάνη σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είμαστε έτοιμοι για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στην ενέργεια και το περιβάλλον. Αναμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας», είπε ο Ερντογάν.

«Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι τα έργα που αποκλείουν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα πετύχουν», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπονοώντας την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, αλλά και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά στα οικόπεδα νότια της Κύπρου.

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα και δικαιοδοσία στο δυτικό τμήμα του νησιού της Κύπρου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις γύρω περιοχές. Η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία προτείναμε προηγουμένως, θα συμβάλει στην ανάπτυξη κοινού εδάφους», συνέχισε.

«Μια λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να οικοδομηθεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας, το οποίο έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά απέτυχε λόγω της αδιαλλαξίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το νησί της Κύπρου έχει δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστούς λαούς. Οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού και δεν θα δεχτούν να είναι μειονότητα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πόλεμος στην Γάζα 

Προφανώς, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Τούρκου προέδρου ήταν προσανατολισμένο στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ.

«Απευθύνομαι ειλικρινά σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων: Σήμερα είναι η μέρα. Σήμερα είναι η μέρα να σταθούμε όρθιοι στο πλευρό των καταπιεσμένων Παλαιστινίων στο όνομα της ανθρωπότητας. Ενώ ο λαός σας αντιδρά στη βαρβαρότητα στη Γάζα, ελάτε να δείξετε το θάρρος σας», είπε χαρακτηριστικά, με το χέρι στην καρδιά του.

 Ο Ερντογάν έδειξε φωτογραφίες πεινασμένων παιδιών και εκτοπισμένων αμάχων από την Γάζα. 

REUTERS/Shannon STAPLETON

«Στη Γάζα, μια γενοκτονία συνεχίζεται μπροστά στα μάτια μας για πάνω από 700 ημέρες. Ακόμα και τη στιγμή που συνεδριάζουμε, άμαχοι σφαγιάζονται στη Γάζα. Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 65.000. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα πτώματα βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα ερείπια», ανέφερε από το βήμα του ΟΗΕ.

«Ποια συνείδηση ​​μπορεί να το αντέξει αυτό; Ποια συνείδηση ​​μπορεί να παραμείνει σιωπηλή; Μπορεί να υπάρξει ειρήνη σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων; Είμαστε όλοι γονείς. Έχουμε παιδιά και εγγόνια που αγαπάμε. Εδώ, στην Αμερική, στην Ευρώπη, οπουδήποτε στον κόσμο, ένα μικρό αγκάθι τρυπάει το χέρι ενός παιδιού και οι καρδιές των γονιών του πονούν. Αλλά στη Γάζα, τα χέρια και τα πόδια των παιδιών ακρωτηριάζονται χωρίς αναισθησία. Με όλο τον σεβασμό, αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο της ανθρωπότητας», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Το Ισραήλ δεν περιορίζεται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος». «Απειλεί επίσης την περιφερειακή ειρήνη εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον της Συρίας, του Ιράν, της Υεμένης και του Λιβάνου. Πιο πρόσφατα, το Ισραήλ επιτέθηκε σε μια αντιπροσωπεία που συναντιόταν στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Η επίθεση στο Κατάρ κατέδειξε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο. Έχει καταστεί σαφές για άλλη μια φορά ότι ο Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ειρήνη ή να σώσει τους ομήρους».