Ερντογάν και Τραμπ τσακώνονται και στο τέλος κερδίζει ο… Πούτιν

Το τρίγωνο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε φορά που η Τουρκία δρα ως «ταραξίας» του διεθνούς δικαίου «ανακατεύοντας» την Ευρώπη και παίζοντας με λεπτές ισορροπίες.

Οι συνεχείς εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, που πρεσβεύει η Τουρκία, δημιουργούν ένα επικίνδυνο συμμαχικό δίπολο Ερντογάν – Πούτιν, το οποίο η ηγεσία των ΗΠΑ θέλει επειγόντως να σπάσει. Ο Τούρκος πρόεδρος για πολύ καιρό ακροβατούσε ανάμεσα στις δύο χώρες, από τη μία είχε τους S-400, από την άλλη ήθελε απεγνωσμένα τα F-35. Αρνούμενος να κάνει πίσω, οδήγησε τις ΗΠΑ στην οριστική διαγραφή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών, την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που «τρώει πόρτα», πέφτοντας έτσι στην ρωσική αγκαλιά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να παίξει με τις αντιφάσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες αναγκάζονται να τον αντιμετωπίσουν. Τόσο με τα εξοπλιστικά προγράμματα, όσο και στη Συρία, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Πούτιν!

«Ένας γάμος ευκαιρίας και όχι αγάπης»

Ο Ντίμιταρ Μπέτσεφ, ερευνητής, αναγνώρισε ότι ο Πούτιν απολάμβανε αναμφισβήτητα τις εντάσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

«Ασφαλώς, η αγορά των S-400 και η τοποθέτησή τους στέλνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η Τουρκία επιδιώκει μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, η οποία είναι μουσική στα αυτιά του Κρεμλίνου, το οποίο μπορεί και να την ελέγξει σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε σε συνέντευξη του στην Ahval.

Φυσικά, αυτή η σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν δεν θα μπορούσε να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση… «Η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από τη ρωσική στρατιωτική παρουσία! Πολλές από τις επιλογές που κάνει ο Ερντογάν, σε δεύτερη ανάγνωση, δεν είναι όσο «ελεύθερες» όσο φαίνονται, υπάρχει μία σχέση εκβιασμού ανάμεσα στις δύο χώρες» τονίζει ο αναλυτής.«Στα μάτια μου αυτό είναι ένας γάμος ευκαιρίας, παρά αγάπης».

Το «αγκάθι» του Ιντλίμπ

Κάθε σχέση έχει και τα αγκάθια της και η Συρία, αν και μεγάλη «νίκη» για τον Ερντογάν, είναι ένας θρίαμβος του Πούτιν.

Ο Ερντογάν προσάπτει στη Μόσχα ότι δεν έχει αφήσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όλα τα συριακά εδάφη που είχε υποσχεθεί. Το γεγονός ότι η Αγκυρα μετέθεσε για αργότερα την παραλαβή του επόμενου φορτίου S-400 μπορεί τυπικά να οφείλεται στο ότι οι δύο πλευρές συζητούν συμφωνία συμπαραγωγής των πυραύλων, αλλά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προειδοποίηση της Τουρκίας προς τη Μόσχα ότι το φλερτ βρίσκεται σε αβέβαιη φάση. Προς επίλυση παραμένει και η σημαντική εκκρεμότητα του Ιντλίμπ, το οποίο ελέγχεται από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και από πολιτοφυλακές φιλικές προς την Τουρκία, καθεστώς που η Ρωσία και η Δαμασκός δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανεχθούν επ’ άπειρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Ahval