Ερντογάν: Μαζί με τον Πούτιν εγκαινίασαν μέσω βιντεοκλήσης τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

Μέσω βιντεοκλήσης παρακολουθεί τα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Ακούγιου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε και «φούντωσε» ξανά τις φήμες για την κατάστασή της.

Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία έδωσε στην δημοσιότητα δυο φωτογραφίες από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναρρώσει.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Ακούγιου, ο Ερντογάν φαίνεται ακόμα καταπονημένος από το πρόβλημα υγείας.

«Η υγεία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι καλή και θα συνεχίσει το καθημερινό του πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά. «Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιορισθεί».

Η τελετή των εγκαινίων του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου, που κατασκευάσθηκε από τον ρωσικό κολοσσό Rosatom, θεωρείτε σημαντική για την εικόνα του Τούρκου προέδρου.

«Με την παράδοση πυρηνικών καυσίμων, το Ακούγιου έχει πλέον αποκτήσει την ταυτότητα μιας πυρηνικής εγκατάστασης», δήλωσε ο Ερντογάν στην τελετή των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος. «Το Ακούγιου είναι η μεγαλύτερη κοινή μας επένδυση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Η κατασκεύη αυτού του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας δεν αφορά μόνο αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα, αλλά και αναπτύσσει την πολύπλευρη εταιρική σχέση Τουρκίας και Ρωσίας. Κατασκευάζουμε τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η συμφωνία για τα σιτηρά και η κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας.

Με πληροφορίες από: Newsit, TRT Haber