OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες δεν πρέπει να αποκλειστούν από τα προγράμματα προμηθειών της ΕΕ

07/03/2025 - 15:26
Ερντογάν

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο τα μέλη της ΕΕ και επανέλαβε ότι τα σχέδια για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα πρέπει να περιλαμβάνουν την Τουρκία. Ζήτησε επίσης να μην αποκλειστούν οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες από τα προγράμματα προμηθειών Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των μη μελών χωρών εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχαν από πλευράς της ΕΕ οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων και οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να σχεδιάζονται όλα τα βήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια από κοινού με την Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι υπόθεση των μελών της Ένωσης, αλλά όλων των Ευρωπαίων συμμάχων. Θα θέλαμε να δούμε τη σημερινή συνάντηση ως εκδήλωση αυτής της ρεαλιστικής προσέγγισης, όπως και τη Σύνοδο Κορυφής που φιλοξένησε στις 2 Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο». Σημείωσε ωστόσο ότι «είναι αναμφίβολα σημαντική η μέγιστη δυνατή προστασία» των διατλαντικών σχέσεων.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό για εμάς να συμμετέχουμε σε μηχανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη, οι οποίοι στοχεύουν στην ανοικοδόμηση και την στήριξη της Ουκρανίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα προγράμματα αμυντικών προμηθειών και ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η αμυντική μας βιομηχανία είναι έτοιμη να συμβάλει στον τομέα της άμυνας. Το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να είναι ανοικτό σε όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικονομική ασφάλεια και άμυνα έχει αποδειχθεί και η χώρα διατηρεί το στόχο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, ελπίζοντας ότι η Ένωση θα επανέλθει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Διατηρούμε με ισχυρό τρόπο τον στόχο μας για πλήρη ένταξη. Αναμένουμε από την ΕΕ να υιοθετήσει στρατηγική και στάση με όραμα και να αναζωογονήσει τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να ενεργούν με μια μακροπρόθεσμη, στρατηγική προοπτική στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει η χώρα του πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΥΡΩΠΗΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Στάρμερ
ΚΟΣΜΟΣ

«Διπλωματική» απάντηση Στάρμερ στον Στρίτινγκ: «Λυπάμαι πολύ που αποχωρείς από την κυβέρνηση»

14/05/2026 - 20:05
Ζαπορίζια
ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Δύο υπάλληλοι τραυματίσθηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone κοντά στον πυρηνικό σταθμό

14/05/2026 - 19:57
Τουρκία - Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απέπλευσε νέος στολίσκος με προορισμό την Γάζα – Σε ετοιμότητα το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό

14/05/2026 - 19:13

Διαβάστε Επίσης

Νίκος Χριστοδουλίδης στην Βουλή των Ελλήνων: «Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη»

«Διπλωματική» απάντηση Στάρμερ στον Στρίτινγκ: «Λυπάμαι πολύ που αποχωρείς από την κυβέρνηση»

Ζαπορίζια: Δύο υπάλληλοι τραυματίσθηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Γεραπετρίτης για Τουρκία και «Γαλάζια Πατρίδα»: Καταδικασμένη να αποτύχει κάθε μονομερής ενέργεια

Τουρκία: Απέπλευσε νέος στολίσκος με προορισμό την Γάζα – Σε ετοιμότητα το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό

Νέα Στρατιωτικά Οικήματα στο Αγαθονήσι: Παρών στα εγκαίνια ο Νίκος Δένδιας [pics]

F-35I Adir: Τα ισραηλινά stealth μαχητικά θα ενισχυθούν με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων

Τραμπ: «O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε να μην στέλνει όπλα στο Ιράν»

Top News

Γιατί δεν είδαμε την Έφη Παπαθεοδώρου στη Eurovision 2026: «Πρέπει να πάρεις τον Ακύλα να σου πει»

Akylas: «Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη στην Ελλάδα, ως ένα queer αγόρι με πολύ bullying»

Survivor: Σε κέντρο αποκατάστασης στις ΗΠΑ θα μεταφερθεί ο 22χρονος που ακρωτηριάστηκε - «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί» λένε πρώην παίκτες

Eurovision 2026: Τι δείχνουν τα στοιχήματα πριν τον δεύτερο ημιτελικό, αγωνία για Antigoni και Κύπρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert