Ερντογάν σε Πούτιν: «Δώσε μια ακόμα ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα Πέμπτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να δώσει στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία άλλη μια ευκαιρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την προθυμία της Τουρκίας να παίξει ρόλο μεσολαβητή για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να προσπαθήσει να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του για την επιτυχημένη ανταλλαγή κρατουμένων Μόσχας-Κίεβου καθώς και για τη λειτουργικότητα της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τις εξαγωγές σιτηρών.

Ο Ερντογάν επεσήμανε την ανάγκη για να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να λάβει «ιδιαίτερα μέτρα» για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσών και Ζαπορίζια .

Οι ουκρανικές αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές Ζαπορίζια και Χερσών διεξήγαγαν ψευδοδημοψηφίσματα στις 23-27 Σεπτεμβρίου για την ένταξη στη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι πάνω από το 98% ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η απόφαση για την προσάρτηση έχει καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα, με τα ευρωπαϊκά έθνη και τις ΗΠΑ να λένε ότι δεν θα αναγνωριστούν οι περιοχές ως ρωσικές, ενώ ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου».

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters