Ερντογάν: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης – Στην ατζέντα των συνομιλιών η Ανατολική Μεσόγειος και το Ισραήλ

Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε σήμερα τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στην έπαυλη Vahdettin.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει «μπαράζ επαφών» με περιφερειακούς ηγέτες, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν περιφερειακά ζητήματα, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τουρκία και Λιβύη έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και κατηγορούν το Ισραήλ για «σφαγή» και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, Ερντογάν και Ντμπεϊμπά αναμένεται να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το Libya Herald, χθες Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε ότι η Λιβύη πρόκειται να δημιουργήσει μια νέα θαλάσσια ζώνη και θα επεκτείνει τα θαλάσσια συνορά της από 12 σε 24 ναυτικά μίλια.

«Αυτό», πρόσθεσε, «θα γίνει με τρόπο που να μην παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες ούτε να προκαλεί επίθεση στα θαλάσσια σύνορα άλλων χωρών».

Τουρκία και Λιβύη έχουν υπογράψει δύο μνημόνια κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, και την συνεργασία στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων το 2022. Και οι δύο συμφωνίες παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει τις τουρκολιβυκές συμφωνίες, οι οποίες δεν έχουν επικυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Χάρτης με την ΑΟΖ που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκο μνημόνιο

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ανέλαβε καθήκοντα το 2021 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία είχε ως στόχο τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την ίδια χρονιά. Οι εκλογές όμως ματαιώθηκαν, λόγω διαφωνιών για τους κανόνες. Έτσι, ενώ ουσιαστικά η θητεία της GNU έχει λήξει, ο Ντμπεϊμπά παραμένει στην εξουσία. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: μία στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολική Λιβύη, που στηρίζεται από τον πανίσχυρο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Φωτογραφία Προεδρία της Τουρκίας