Ερντογάν: Συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ – Καθορίστηκε τριμερής συνάντηση με την Σουηδία για την ένταξη στο NATO

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε σήμερα Κυριακή τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, με επίκεντρο συζήτησης την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο νέος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι συνομιλίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και η τουρκική προεδρία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την ατζέντα και τι συζητήθηκε.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το Προεδρικό Γραφείο Ντολμάμπαχτσε του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη..

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO δήλωσε ότι κατανοούν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας και είπε ότι «η Σουηδία από την μεριά της έχει εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της και τις ευθύνες της..

«Θα συναντηθούμε στις 12 Ιουνίου. Πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας. Θα συναντηθούμε στις 12 Ιουνίου στο πλαίσιο του μόνιμου κοινού μηχανισμού που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας στη Μαδρίτη», δήλωσε ο επικεφαλής του NATO μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη Σουηδία ισχυρή. Θα κάνει επίσης το ΝΑΤΟ και την Τουρκία ισχυρότερες».

Επίσης, ευχαρίστησε την Τουρκία για την αποστολή ενισχύσεων στο Κόσοβο, μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε Σέρβους του βόρειου Κοσόβου και δυνάμεις της ειρηνευτικής νατοϊκής αποστολής KFOR.

Ο Στόλτενμπεργκ παρευρέθηκε χθες και στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρο Ερντογάν, μαζί με πλήθος ηγετών και υπουργών Εξωτερικών από άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από: Daily Sabah / Φωτογραφίες Reuters