Ερντογάν: Θέλει «να τα ξαναβρεί» με την Σ.Αραβία τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία Κασόγκι

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας μια ανάκαμψη στις σχέσεις που έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τη δολοφονία ενός εξέχοντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου, του Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία εργάζονται εδώ και μήνες για να επιδιορθώσουν τις σχέσεις, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των περιφερειακών αντιπάλών να λύνουν μακροχρόνιες αντιπαραθέσεις και να αποχωρούν από τις συγκρούσεις, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το ταξίδι του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία ακολουθεί την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Οκτώβριο και μια προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ. Ο Τούρκος ηγέτης θα επισκεφθεί επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Τουρκία έχει επίσης επιδιορθώσει πρόσφατα τις διμερείς σχέσεις τους, αντλώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές επενδύσεις.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά τη φρικτή δολοφονία και τον τεμαχισμό του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, από Σαουδάραβες πράκτορες. Από την πανδημία, οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας έχουν απαγορευτεί να ταξιδεύουν στην Τουρκία, έναν δημοφιλή προορισμό διακοπών.

Τούρκοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται επίσης ότι τα εμπορεύματά τους έχουν αποκλειστεί από την εισαγωγή στο βασίλειο, στο πλαίσιο ενός άτυπου «μποϊκοτάζ» που επιβάλλεται αθόρυβα από τη σαουδαραβική κυβέρνηση. Η Σαουδική Αραβία προμηθεύει την Τουρκία με πετρέλαιο και χημικά, ενώ η Τουρκία εξάγει οικοδομικά υλικά, υφάσματα και προϊόντα διατροφής στο βασίλειο.

Πηγή: Bloomberg / Φωτογραφία αρχείου Reuters