Ερντογάν: Το «φόβητρο» Μπάιντεν και η «ύποπτη» αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ

Μετά την δημόσια δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει μια «χαμηλού προφίλ» προσέγγιση στην Τουρκία προκειμένου να προσδιορίσει εάν οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου είναι ειλικρινείς, κάτι που ευρέως αμφισβητείται από Ισραηλινούς διπλωμάτες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη για το πώς να διαβάσει τα μηνύματα που προέρχονται από την Τουρκία, αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνάντηση για το θέμα αυτό, υπό το πρίσμα των πρόσφατων δηλώσεων του Ερντογάν.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχαν επίσης ανώτερα στελέχη του γραφείου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, του υπουργείου Άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ).

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση μου, ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων  ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επαφές για να εκτιμήσει κατά πόσο είναι πρόθυμη η Άγκυρα να προχωρήσει στη βελτίωση των σχέσεων με τη χώρα.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την προσέγγιση Ερντογάν

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Ισραήλ πιστεύουν ότι ο νέος τόνος του Ερντογάν συνδέεται άμεσα με την επερχόμενη προεδρία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κάτι που έχει «θορυβήσει» τον Τούρκο Πρόεδρο, διότι ο νέος Αμερικανός ομόλογός του δεν έχει εκδηλώσει και τις καλύτερες απόψεις για τον ίδιο.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν ανησυχεί ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο ηγέτη ως  «αυτοκράτορα», θα έχει μια σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μια ενδεχόμενη αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας με Ισραήλ.

Ωστόσο όπως έχει καταστεί απόλυτα σαφές και στο παρελθόν, το Ισραήλ θα είναι πολύ προσεκτικό, δεδομένης της υποψίας του για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να επιδιορθώσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Με πληροφορίες από: Axios / Φωτογραφία αρχείου Reuters