Εσθονία: Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τρία ναρκοθηρευτικά ανακοίνωσε το ΠΝ

 Το Εσθονικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να εκσυγχρονίσει τα τρία ναρκοθηρευτικά της κατηγορίας Sandown με κόστος 30 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχετικά ανακοίνωση.

Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει βελτιώσεις όσον αφορά την δυνατότητα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και τις ικανότητες θαλάσσιας επιτήρησης.

Τα πλοία θα αποκτήσουν νέα, πανομοιότυπα συστήματα εκκαθάρισης ναρκών, τα οποία θα είναι πιο εξελιγμένα και αξιόπιστα, και συνεπώς θα απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Το έργο περιλαμβάνει επίσης και την εκπαίδευση των χειριστών στη λειτουργία της νέας τεχνολογίας.

Η εξοικονόμηση δαπανών θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των πόρων, δήλωσε το Κέντρο Επενδύσεων Άμυνας.

Το πρώτο εκσυγχρονισμένο σκάφος προγραμματίζεται να φτάσει στα εσθονικά ύδατα στα τέλη του 2018 και τα υπόλοιπα δύο μέχρι τα τέλη του 2019.

Ένας ναρκοθηρευτικό είναι ένα σκάφος που αναζητά, ανιχνεύει και καταστρέφει μεμονωμένες θαλάσσιες νάρκες, σε αντίθεση με ένα ναρκαλιευτικό, το οποίο καθαρίζει ναρκοθετημένες περιοχές χωρίς προηγούμενη ανίχνευση.

Η κατηγορία Sandown είναι ένα βρετανικό πλοίο και εντάχθηκε στην ενεργό δράση για πρώτη φορά το 1989. Τα τρία εσθονικά πλοία, το Ναύαρχος Cowan , το Sakala και το Ugandi, ανήκαν όλα προηγουμένως στο Βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό και ναυπηγήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 / νωρίς την δεκαετία του ’90. Ο μόνος άλλος χειριστής της κατηγορίας Sandown είναι το Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαθέτει επίσης τρία πλοία.

Πηγή: EER