Εσθονία: Το πρώτο μέλος του NATO που ζητά no fly zone πάνω από την Ουκρανία – Σλοβακία: «Πράσινο φως» στην ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων

Η Εσθονία έγινε το πρώτο μέλος του NATO που ζήτησε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no fly zone) πάνω από την Ουκρανία.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο της χώρας της Βαλτικής ενέκρινε ψήφισμα που καλεί τα κράτη της ΕΕ και τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να «λάβουν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να αποτραπούν τεράστιες απώλειες αμάχων στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO, αλλά το αίτημά του έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις που ανησυχούν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγούσε σε αεροσκάφη από τα κράτη μέλη του NATO να περιπολούν στους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία και ενδεχομένως να καταρρίπτουν οποιοδήποτε ρωσικό αεροπλάνο που αψηφά την απαγόρευση – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων και ίσως ακόμη και να πυροδοτήσει παγκόσμιο πόλεμο.

Σλοβακία: Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτών του NATO στο έδαφος της χώρας.

Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας», αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε στρατιωτικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο του Ούτζχοροντ (στην Ουκρανία) κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας», είπε ο Ναντ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR.

Η πρόταση αυτή είχε ήδη εγκριθεί από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας στις 9 Μαρτίου και σήμερα πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο, με 96 ψήφους υπέρ και 15 κατά επί 134 παρόντων βουλευτών.

Η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Σλοβακία, μια χώρα που ανήκε στο ανατολικό μπλοκ (ως μέρος της Τσεχοσλοβακίας) και εντάχθηκε στο NATO το 2004. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Μπρατισλάβα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Σλοβακία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Newsweek / Φωτογραφία αρχείου