Έτσι θέλει να κρύψει τους πυραύλους της χώρας του ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας

Μπορεί σήμερα η κατάσταση του βρετανικού στρατού να μην είναι ιδανική, αλλά κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο απελπιστική, ώστε να υπάρχει συζήτηση για πυραυλικά συστήματα «μεταμφιεσμένα» ως φορτηγά της γνωστής εταιρείας αναψυκτικών ή αγροτικά μηχανήματα εξοπλισμένα με κανόνια.

Κι όμως, ο Gavin Williamson, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, είναι θετικός σε αυτές και άλλες παράξενες ιδέες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun. Παρά την αμφισβητούμενη εγκυρότητα της συγκεκριμένες εφημερίδας, η είδηση ότι ο Υπουργός Αμύνης προσπαθεί να βρει τρόπο εγκατάστασης σε τέτοια προηγμένα οπλικά συστήματα υπό τη σκιά ενός ελλείμματος στις αμυντικές δαπάνες ύψους είκοσι περίπου δισεκατομμυρίων, επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές.

Φαίνεται ότι ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας έχει επηρεαστεί σημαντικά από το ρωσικό οπλικό σύστημα Club-K, το οποίο κρύβει σε κοντέινερς πυραυλικά οπλικά συστήματα, ραντάρ, αλλά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και μπορεί να μετατρέπει ακόμα και μικρά πλοία του λιμενικού σε πλατφόρμες εκτόξευσης πανίσχυρων πυραύλων. Διαβάστε περισσότερα για τα ρωσικά Club-K εδώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πηγές που μετέφεραν την είδηση ανέφεραν χαρακτηριστικά ένα περιστατικό όπου, ο Υπουργός Αμύνης σε συζήτηση με Πολωνούς αξιωματούχους, πρότεινε την τοποθέτηση ενός πυραυλικού συστήματος εντός φορτηγών που θα έφεραν την ετικέτα γνωστής εταιρείας αναψυκτικών.

Σε άλλη συνάντηση, αυτή τη φορά με βρετανούς αξιωματικούς, με θέμα τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών, ο Υπουργός Αμύνης πάλι έθεσε μια παράδοξη ερώτηση, για την δυνατότητα τοποθέτησης κανονιών (πυροβολικού) σε αγροτικά μηχανήματα, αφήνοντας του συνομιλητές του άναυδους.

Παρά τις απρόσμενες αυτές προτάσεις, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Βρετανία διατηρεί ακόμα εξαιρετική στρατιωτική ισχύ. Έχει τις πιο καταξιωμένες ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης είναι και η πιο πρόθυμη δύναμη για τις να χρησιμοποιήσει, όπως αυτό συμβαίνει σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και τώρα η Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Βρετανία σχεδιάζει να αποστείλει ένα από τα νέα αεροπλανοφόρα της για να αμφισβητήσει τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις.

Ωστόσο, η Βρετανία προσπαθεί να αγοράσει ακριβά νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων αξίας τριών δισεκατομμυρίων λιρών και αεροσκάφη F-35, ενώ την ίδια στιγμή αγωνίζεται να διατηρήσει τα παλιά πυρηνικά υποβρύχια της και μια δύναμη 82.000 στρατιωτών.

Πηγή : The National Interest , The Sun