Ρωσία: Έτσι θα απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις η Μόσχα

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας να προετοιμάσει μια απάντηση στους δασμούς εισαγωγής χάλυβα και αργιλίου που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη και η Κίνα είχαν ήδη κάνει τις κινήσεις τους.

Μιλώντας στην κυβερνητική επιτροπή της Τετάρτης για θέματα διεθνούς εμπορίου, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι περιορισμοί που εισήγαγε η Ουάσιγκτον «δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητοι». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν ήδη λάβει αμοιβαία μέτρα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα αμοιβαία μέτρα μας, ζητώ από το υπουργείο Οικονομίας να προετοιμάσει τις απαραίτητες προτάσεις», ανέφερε.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης στους Ρώσους υπουργούς ότι, όπως τα δυτικά κράτη διατηρούν τις αντιρωσικές κυρώσεις τους, η Μόσχα θα εξετάσει την επέκταση των αμοιβαίων μέτρων της το 2019. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και παρότρυνε τους αξιωματούχους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα νομικά μέσα του ΠΟΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κυρώσεων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Maksim Oreshkin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να αντιδράσει εναντίον των μονομερώς επιβαλλομένων τιμολογίων χάλυβα και αργιλίου της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας και άλλων παραγωγών. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο και αρνείται να παράσχει αποζημίωση για τις απώλειες της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ΠΟΕ και εισάγει μέτρα εξισορρόπησης όσον αφορά τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες «, ανέφερε. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν ισχύει για τα αγαθά που δεν παράγουν ανάλογα μέσα στη χώρα.

Τον Μάιο, η Ρωσία ενημέρωσε τον ΠΟΕ για πιθανά μέτρα αντιποίνων ύψους 538 εκατομμυρίων δολαρίων – ακριβώς το ίδιο ποσό που χάνει από τους περιορισμούς της Αμερικής.

Επίσης το Μάιο το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο πλαίσιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόζει διάφορα περιοριστικά μέτρα για τα κράτη που χρησιμοποιούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή κάνουν άλλες προσπάθειες να εμποδίσουν την ανάπτυξή της. Αυτή ήταν η απάντηση στον τελευταίο γύρο κυρώσεων που θέσπισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Η έναρξη της αντιπαράθεσης χρονολογείται από το 2014, όταν τα δυτικά κράτη χτύπησαν τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις για να την τιμωρήσουν για τον υποτιθέμενο ρόλο της στη σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Την ίδια χρονιά, η Ρωσία ανταποκρίθηκε με ευρεία απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο αρχικό σχέδιο κυρώσεων. Έκτοτε, οι κυρώσεις έχουν επανειλημμένα επεκταθεί και μερικές φορές επεκτείνονται και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: RT