Eurofighter Typhoon: Πως το «ευρωμαχητικό» θα παραμείνει ανταγωνιστικό και τις επόμενες δεκαετίες – ΦΩΤΟ

Το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon αποτελεί ένα από τα κορυφαία αεροσκάφη 4ης + γενιάς αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Η Βρετανική Αεροπορία προχωρά ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του αεροσκάφους, το οποίο θα εισάγει νέες δυνατότητες και θα αναβαθμίσει δραστικά τις ικανότητες του. Εύλογα, τέτοια πακέτα αναβάθμισης ενός τόσο ισχυρού αεροσκάφους δεν είναι δυνατό να περνούν απαρατήρητα από την ΠΑ.

Η Βρετανική Αεροπορία θα έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση των όπλων του Tornado GR4 στο Eurofighter Typhoon μέχρι τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Centurion».

Παράλληλα με τα όπλα του Tornado, πιστοποιούνται στο Typhoon κι άλλα «εξωτικά» όπλα, όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor, το κατευθυνόμενο βλήμα Brimstone και το όπλο μακρού πλήγματος Storm Shadow. Μελλοντικά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση του νέου ραντάρ AESA, νέας κάσκας, νέων ενεργών αντιμέτρων και της συλλογής ακριβείας Spear Cap 3.

Σύμφωνα με το «UK Defence Journal», το Typhoon προβλέπεται να καρπωθεί δυνατότητες από τις τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν για το FCAS. Το cockpit του μαχητικού θα αναδιαμορφωθεί και θα γίνει χρήση βελτιωμένων συστημάτων δικτύωσης. Επιπλέον, θα αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων EJ-200 κατά 15%.

Με το πέρας των παρεμβάσεων, το αεροσκάφος θα παραμείνει ανταγωνιστικό και τις επόμενες δεκαετίες, καταλήγει ο ταξίαρχος Linc Taylor.

Πηγή: Πτήση και Διάστημα