Ευρώπη – Ρωσία: Σε πορεία επαναπροσέγγισης

Οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν να βρουν κοινό έδαφος με τη Ρωσία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αρνούμενη, παράλληλα, πως υπάρχει διαφοροποίηση στην στάση ΕΕ και ΗΠΑ, έναντι της Ρωσίας.

Η ίδια χαρακτήρισε την ουκρανική κρίση ως το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη. “Πρέπει, από τη μια πλευρά να ενισχύσουμε την Ουκρανία, η οικονομική κατάσταση της οποίας είναι πολύ άσχημη. Από την άλλη όμως πρέπει να ξεκινήσουμε απευθείας διάλογο με τη Μόσχα, σχετικά με τις μεταξύ μας σχέσεις και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία για τον τερματισμό της κρίσης. Ακόμα και το Κίεβο επιθυμεί την επαφή με τη Μόσχα και είναι προς το συμφέρον της Μόσχας η συνεργασία”, είπε.

Αναφερόμενη στην κρίση της Μέσης Ανατολής, είπε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμος συνεργάτης της Δύσης στην περιοχή αυτή. “Γνωρίζουμε πως η Ρωσία έχει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Συρία, στο Ιράν, στη Λιβύη, στη Μέση Ανατολή”, υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ τάχθηκε, ανοικτά, κατά της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση “ανόητη και βλαπτική”. Ο Αυστριακός πρόεδρος χαρακτήρισε ως λάθος την στρατηγική να υποχρεωθεί η Ρωσία να αποδεχτεί τη δυτική άποψη, μέσω οικονομικών πιέσεων. “Τυχόν νέες κυρώσεις θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στη ρωσική οικονομία. Τυχόν ρωσική οικονομική κατάρρευση, όμως, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα”, συμπλήρωσε.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο Αυστριακός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη “αποκεντρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία”, ενώ τόνισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές η εκεχειρία που έχει επιτευχθεί.

Πηγή: Russia Today
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert