Ευρωπαϊκή Ένωση: «Έρχεται» νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει «μέσα στις επόμενες μέρες» νέες κυρώσεις κατά ανθρώπων και εταιρειών που συμβάλλουν στην εισροή χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα, μια ενορχηστρωμένη μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τους Δυτικούς από τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συμφωνήσαμε για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου κυρώσεων (…). Αυτό θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες. Αυτές οι κυρώσεις θα θίξουν έναν «σημαντικό αριθμό ανθρώπων» και οντοτήτων, είπε, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό ή την ταυτότητά τους.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την προηγούμενη ημέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε και στη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει η χώρα του να σπρώχνει ανθρώπους στα σύνορα της ΕΕ, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. «Ο δρόμος στη Λευκορωσία δεν οδηγεί στην ΕΕ», τόνισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να οργανωθεί η επιστροφή των ανθρώπων αυτών πίσω στις χώρες τους.

 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε ότι η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι μια τεχνητά δημιουργημένη μεταναστευτική κρίση, ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πρόκειται για μια «υβριδική απειλή» κατά της ΕΕ.

Εξάλλου ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι είναι προφανές ότι ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, κάνει αυτά που κάνει γιατί έχει τη στήριξη της Ρωσίας, κι’ ας υποστηρίζει η Ρωσία το αντίθετο. «Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θα μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει αν δεν είχε ισχυρή στήριξη από τη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ. Τέλος, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το «βαρύ» ιστορικό κυρώσεων στο Μινσκ

Το Μινσκ εργάζεται «ενεργά» για να μεταφέρει μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας πίσω στις χώρες τους, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Λουκασένκο, στην εξουσία για 30 χρόνια και του οποίου η επανεκλογή τον Αύγουστο του 2020 δεν αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από αυτές τις εκλογές εναντίον αξιωματούχων του καθεστώτος της Λευκορωσίας στοχεύουν επί του παρόντος 166 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου. Περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση από το Μινσκ μιας πτήσης της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς, η ΕΕ συνέχισε τον Ιούνιο με νέο κύκλο κυρώσεων κατά του Μινσκ με τιμωρητικά μέτρα με στόχο τομείς της ποτάσας, του πετρελαίου και του καπνού. Απαγόρευσε επίσης σε αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της ΕΕ και τα αεροδρόμιά της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters