Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την «ύποπτη» αλλαγή στάσης της Τουρκίας

Την ίδια μέρα που θα θα ξεκινήσει ο 61ος κύκλος διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, θα εξεταστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, η αλλαγή στάσης που έχει επιδείξει η Άγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή είναι αξιόπιστη και όχι ένας προσωρινός «τακτικισμός».

Υπό το φόντο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής το Μάρτιο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα εξετάσει την πρόσφατη «στροφή» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, τα κράτη μέλη εξετάζουν προσεκτικά, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) της Δευτέρας, την διαφαινόμενη στροφή 180 μοιρών που φέρεται να πραγματοποιεί η Τουρκία, αλλά, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, επιθυμούν να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο η στροφή είναι μόνιμη ή περιστασιακή, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις η Τουρκία ξεκίνησε μια αλλαγή στάσης που δεν ολοκλήρωσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κράτη μέλη προτίθενται τη Δευτέρα στο ΣΕΥ να επιβεβαιώσουν ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, αλλά πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να καταστεί σαφές αν η στροφή της Τουρκίας είναι διατηρήσιμη.

Το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας

Σημειώνεται ότι Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία έχουν προτείνει πρόσθετα ονόματα για να περιληφθούν στη λίστα των περιοριστικών μέτρων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για την προσθήκη τους, από τις συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τη Δευτέρα δε θα ληφθεί νέα επίσημη απόφαση επ` αυτών, αλλά οι Υπουργοί θα ζητήσουν τη συνέχιση της προετοιμασίας στο επίπεδο της Relex, παράλληλα με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη χαιρετίζουν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά δεν περιμένουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν σε δύο μέρες. Σε γενικές γραμμές ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη στροφή της Τουρκίας, αυτή τη φορά έχει περισσότερα χαρακτηριστικά μονιμότητας από άλλες περιπτώσεις, τα οποία ωστόσο μένει να αποσαφηνιστούν.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ – Politis / Φωτογραφία αρχείου Reuters