Ευρωπαϊκός «διχασμός» για την υποστήριξη του καθεστώτος της Βενεζουέλας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνήθηκε σήμερα να αναγνωρίσει ρητά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό ηγέτη της χώρας και απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείσα επανειλημμένως από δημοσιογράφους γιατί η Ένωση δεν έφθασε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, η εκπρόσωπος είπε: «Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε στις εξελίξεις επί του εδάφους στη Βενεζουέλα… υποστηρίζουμε την Εθνοσυνέλευση, θα επιθυμούσαμε μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ένα ελεύθερο μέλλον για τη χώρα.

«Ο λαός της Βενεζουέλας είναι θαρραλέα δεσμευμένος σε ένα μέλλον για τη χώρα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Αυτό απαιτεί μια πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές. Η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο εδώ.»

Η Βρετανία υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως ηγέτη της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

«Οι προεδρικές εκλογές του 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, άρα η βάση εξουσίας του καθεστώτος είναι βαθιά προβληματική. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση με τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο», είπε εκπρόσωπος της Μέι.

«Σε σχέση με τις ΗΠΑ, νομίζουμε πως είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Βενεζουέλα να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις. Η επίλυση της κρίσης αυτής βρίσκεται στην εργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και διπλωματικής επίλυσης και όχι στις απελάσεις.»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ